Tek.no

Nyhet

Xiaomis trådløse lader går fra 0 til 100 prosent på 40 minutter

Viste frem trådløs lader som er like rask som kablet.

Trådløs lading har vært etablert som mulighet i årevis, men de kablede løsningene har alltid hatt en ledelse i ytelse.
Niklas Plikk, Tek.no
2 Mar 2020 13:05

Trådløs lading har eksistert i mange år, men spesielt raskt har det ikke vært før nylig. I det siste har det blitt konkurranse om å ha den beste trådløse ladeløsningene, og nå melder Androidauthority at det kinesiske selskapet Xiaomi har vist frem trådløs lading med hele 40 watts effekt.

Trådløs tar igjen kablet

Frem til nå har 30 watt vært raskeste trådløse lading, og både Xiaomi og OnePlus-eierne Oppo har hatt varianter av så raske ladere. Generelt har de kinesiske mobilprodusentene jobbet hardt med å få opp ladehastighetene. Tar vi med kablede løsninger er også Huawei med i det gode selskap, der ladehastighetene for lengst har kommet opp i og til dels passert 40 watt over kabel. Xiaomi har selv en løsning som tåler 50 watts lading, og har vist frem inntil 100 watt, selv om det største tallet foreløpig ikke er å finne i noen telefon.

I den senere tid har også Samsung dratt seg meg på lasset - deres nyeste og heftigste mobiler kan ta lading helt opp i 45 watt. Men igjen skjer det via kabel.

Den vanligste trådløse ladehastigheten er fortsatt et sted mellom 10 og 15 watt, der sistnevnte omtales som «raske» ladere.

Fra 0 til 100 prosent på 40 minutter

Nå er det altså 40 watts trådløs lading som er demonstrert, og den korte videosnutten fra Xiaomi hevder at løsningen skal være i stand til å fylle et 4.000 mAh stort batteri fra helt tomt til helt fullt på skarve førti minutter. 30 prosent ble oppnådd på drøye ti minutter, og dermed snakker vi om samme type effektivitet som vi har begynt å forvente fra de beste kablede laderne.

Demonstrasjonen er gjort med en prototype på Mi 10 Pro, en nylansert telefon som foreløpig er på vei inn i markedet med «bare» den gamle 30-watt-standarden.

Usikkert når den kan kjøpes

I likhet med sin vanvittige 100-watts-lading har ikke Xiaomi oppgitt noe tidsperspektiv for når den raske trådløse ladingen er oppnåelig.

Spørsmålet videoen ikke besvarer er hvor varmt det blir med den nye løsningen. Trådløs lading har grunnleggende likheter med energioverføringen som foregår når en induksjonskomfyr varmer opp kokekar, bare at det er en metallvikling i mottakeren som forsøksvis omgjør magnetfeltet til strøm igjen - og ikke til varme. Men noe varme har det en tendens til å bli likevel.

I seg selv er det spørsmål om hvor varme kompakte batterier og ladeløsninger blir i enheter som ikke har god lufting, så som mobiltelefoner. Det er tross alt lite dagens litiumsbatterier liker dårligere enn store mengder varme.

annonse

Les også