Tek.no

Nyhet

De seks kuleste dingsene vi så på CES Unveiled

Bartendermaskin, eldrearmbånd og ekte smartlys.

Bartesians cocktailmaskin skal lage drinker av bar-kvalitet ved hjelp av egne drink-kapsler.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
12 Jan 2020 16:00

Las Vegas / Tek.no: CES Unveiled – som arrangeres samme dag som den store CES-messen starter i Las Vegas – er nærmest en egen dingsemesse i miniatyr. Her kan man se en rekke nye produkter i løpet av veldig kort tid, og blant hundrevis av utstillere fant vi en del som interesserte oss mer enn alle de andre.

Her er noen av dem:

CarePredict Tempo 3 – smartarmbånd for eldre

CarePredict Tempo 3 er sannsynligvis det nærmeste du kommer overvåking av skrøpelige eldre uten å installere kameraer i alle rom.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Om familiens eldste begynner å bli så gammel at helseproblemer er blitt vanlige, kan det være betryggende for resten av familien om de hadde en mulighet til å oppdage endringer i oppførselen før det er for sent.

Det er det selskapet CarePredict tar tak i med produktet Tempo – i praksis et slags tilkoblet armbånd for eldre som automatisk sier fra om det merker at den daglige aktiviteten endrer seg – for eksempel om bestemor stadig hopper over måltider eller tilbringer mer tid på toalettet enn tidligere.

Slike sensorer settes opp i ulike rom, og så brukes informasjonen til å avgjøre hvor den eldre oppholder seg i løpet av dagen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Tempo 3 kombineres nemlig med bevegelsessensorer som settes opp i ulike rom, og som dermed kan avgjøre hvor bestemor befinner seg til enhver tid og føre statistikk. Om noe skulle skje kan brukeren også sende varsler til familien om at de må ta kontakt gjennom en knapp på armbåndet, hvorpå man kan ringe direkte til klokka og opprette toveiskommunikasjon gjennom den. En ulempe er potensielt at klokka krever wifi-tilgang for å fungere, noe det nok er mange eldre som ikke har i dag.

Batteriet er avtagbart, og det følger med to batterier i eska slik at du til enhver tid kan lade det ene mens du bruker det andre. Prisen er også stiv: 450 dollar i innkjøp og et abonnement på 70 dollar i måneden, men det kan kanskje være verdt om det gir ro i sjela?

Withings Scanwatch – full helsescanning på håndleddet

Withings’ nye Scanwatch kombinerer pulsmåling med måling av oksygenmetning i blodet.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Om du ikke har eldre å bekymre deg for, kan kanskje Withings’ nyeste være noe for deg. Deres Scanwatch er nemlig et aktivitetsarmbånd som både kan gjennomføre EKG, følge med på søvnen din og registrere oksygenmetningen i blodet ditt for på den måten å fortelle deg om du for eksempel har søvnapné, altså at du i perioder slutter å puste mens du sover.

Scanwatch gjør også noe Fitbit var ganske alene om en stund, nemlig å kontinuerlig registrere pulsen din, og om den merker noe ureglementert vil den be deg om å gjennomføre en EKG-måling.

Alt det andre vi er vante med fra slike aktivitetsmålere er selvfølgelig på plass, som skrittelling, søvnregistrering og så videre. Batterilevetiden er også svært solid, med opptil 30 dagers bruk på én lading.

Withings Scanwatch skal etter planen bli tilgjengelig i Europa i løpet av andre kvartal i år, til en veiledende pris på 249 euro, sannsynligvis minst 2.500 kroner i Norge.

Bartesian – bartendermaskinen

Bartesian minner i praksis om en slags kapselkaffemaskin, bare for cocktails. Du utstyrer den med ulike typer sprit og vann, tilsetter en kapsel og velger styrke på drinken.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Om du ikke er så opptatt av helsa, kan kanskje Bartesian være noe for deg? Det er i praksis en Nespresso-maskin, bare for cocktails.

Maskinen har fire ulike beholdere du fyller med sprit – henholdsvis vodka, tequila, whisky og gin eller rom, i tillegg til en beholder for vann. Så tilsetter du bare en av selskapets drink-kapsler, velger én av fire styrkegrader for alkoholen og noen sekunder senere har du en ferdigblandet cocktail.

Kapslene inneholder alt annet man vanligvis ville brukt i en cocktail, og selskapet har foreløpig 15 ulike drinkvarianter i kapselform, men flere er på vei. Maskinen skjønner automatisk hvilken drink den skal lage basert på kapselen som settes inn, og velger den eller de riktige spritsortene til drinken.

Kapslene kommer i pakker á 6, og er utformet slik at de skal kunne stå som «bøker» i bokhylla.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Maskinen skal også være i stand til å rengjøre seg selv automatisk etter hver drink den har laget, ved hjelp av vann under høyt trykk og alkohol. Bartesian er foreløpig kun tilgjengelig i USA og Canada, men selskapets representanter på Unveiled opplyste at etterspørselen fra Europa også var stor, og at de håpet å lansere den på våre breddegrader også etter hvert.

Drinker i plastkapsler høres kanskje ikke spesielt miljøvennlig ut, men Bartesian mener selv at det er smartere enn å ha handle inn drinkingredienser hvor du kanskje bare bruker en veldig liten del og kaster resten, og fremhever i tillegg at kapslene er resirkulerbare.

Fornøyelsen er imidlertid ikke spesielt billig. Selve maskinen koster 349 dollar, og hver pakke med seks cocktailkapsler koster 15 dollar, altså drøye 130 kroner eller over 20 kroner per kapsel – og da kommer altså spriten i tillegg.

Junochiller – iskald brus på to minutter

Hva skal man med kjøleskap når man har Junochiller?
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Foretrekker du vin, øl eller brus kan kanskje Junochiller være det mest interessante produktet vi så på Unveiled. Den hevder å kunne kjøle en boks med øl eller brus fra lunken til iskald (fire grader) på to minutter, eventuelt en flaske vin fra romtemperatur til «optimal drikketemperatur» på ni grader på under fem minutter. Perfekt om du får gjester og bare har lunken hvitvin i skapet.

Maskinen har to knapper du kan definere til ønsket temperatur på drikken, og du kan også justere manuelt i etterkant om du gjerne skulle ønsket vinen litt kaldere. Det følger også med egne beholdere du kan bruke om du vil kjøle ned noe som ikke ellers har riktige proporsjoner. En lysstripe i front forteller hvor lang tid det vil ta før drikken er ferdig nedkjølt.

Selskapet bak, Matrix, kaller Junochiller for verdens raskeste drikkekjøler, og beskriver den som en «omvendt mikrobølgeovn for drikke». Maskinen utnytter den såkalte Peltier-effekten for å oppnå kjølingen, og Matrix sier de har utviklet en egen miksemekanisme som gjør den termoelektriske kjølingen spesielt effektiv. Junochiller bruker dermed bare strøm for å kjøle ned drikken, ikke kjemikalier.

Maskinen ble sluppet på folkefinansieringsplattformen Indiegogo søndag, og har i skrivende stund oppnådd rundt en tredjedel av målet på 100.000 dollar. En Junochiller på Indiegogo koster foreløpig 199 dollar, som skal være halvparten av den vanlige prisen på 399 dollar når den etter planen lanseres i tredje kvartal i år.

Nanoleaf Learning Series – ekte smartlys

Nanoleafs nye sekskantede lysfliser.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

– «Smartlys» har jo ikke egentlig vært så veldig smarte til nå, de har bare vært tilkoblede lys, sier Nanoleaf-representanten til oss. Selskapet lanserer nemlig sin såkalte Learning Series på CES – et sett knapper og algoritmer som skal lære seg hvordan du egentlig bruker lysene dine og skru dem av og på automatisk etter behov.

Learning Series skal gjøre at du ikke trenger å bruke stemmen eller en app for at lysene skal gjøre som du vil.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Du skal dermed slippe å sette opp rutiner og regler – systemet skal i stedet skjønne at du vanligvis står opp da og da og kommer hjem fra jobb da og da, når du bruker hvilke rom og liknende. Teknologien kaller de U-IQ, og systemet skal også kunne merke hvor mye lys som kommer inn utenfra og tilpasse belysningen deretter. Hvor godt dette fungerer i praksis gjenstår selvfølgelig å se.

Nanoleaf varsler for øvrig at de også slipper lyspaneler i en ny sekskantet form som skal være mer praktisk å kombinere til ulike former på veggen. Disse kommer til sommeren, og vil koste 120 dollar for ni stykker. Learning Series har de foreløpig ikke satt noen slippdato for.

AirSelfie - selfiekameraet for de kresne

Ikke fornøyd med de kjedelige sjølisene telefonen din tar? Kanskje AirSelfie er selskapet du skal se til. Deres Air Pix er i praksis en bitteliten drone som du kan kaste ut i lufta foran deg og som låser seg fast på ansiktet ditt for å ta bilder og video.

Den lille dronen veier ikke mer enn rundt 60 gram og skal ifølge produsenten være så liten at den ikke trenger noen form for godkjenning. Med rotorene «innvendig» skal den også kunne lande relativt hardt uten å ta skade. AirSelfies droner kommer i tre versjoner: Air Pix, Air Pix+ og Air Duo. Pix har fast linse, Pix+ en gimballinse som kan justeres 180 grader og Duo en ekstra linse under dronen slik at den også kan fotografere deg ovenfra. Alle har sensorer på 12 megapiksler og er også i stand til å fange video i 1080P.

Batterikapasiteten skal være nok til mellom seks og åtte minutters flytid, og du kan selvfølgelig også fly dronen selv via den tilhørende appen. Foreløpig er det kun Air Pix som er tilgjengelig for forhåndsbestilling for 100 dollar, med leveranse estimert til februar.

annonse

Les også