Tek.no

Nyhet

– Ser ikke grunnen til å spille om kunstig intelligens er bedre

Profesjonell Go-spiller slått av superdatamaskinen AlphaGo AI avslutter karrieren.

DeepMind/Google
28 Nov 2019 10:36

Det er ikke hver dag man hører nyheter om hverken sørkoreanske Go-spiller eller superdatamaskiner, og hvertfall ikke begge to i samme åndedrag. Men ifølge The Verge er det nettopp det vi nå får, ettersom den tidligere topprangerte Go-spilleren Lee Se-dol fra Sør-Korea avslutter karrieren sin etter å ha blitt slått av den Google-utviklede superdatamaskinen DeepMind.

Se-dol sier selv at det ikke er motiverende å spille når det finnes kunstig intelligens som uansett er bedre, og at «...selv om jeg skulle bli nummer en er det en spiller der ute jeg aldri kan slå».

Det asiatiske brettspillet Go har lenge vært kjent for å være så komplekst at selv ikke de mest sofistikerte dataprogrammene kunne slå menneskelige spillere i det. Det er eksempelvis langt flere mulige stillinger i Go enn i sjakk, og derfor tok det lengre tid før Go ble mulig for superdatamaskiner å forstå.

Ble slått 4–1 i 2016

DeepMind/Google

Dét forandret seg imidlertid med Google-eide DeepMinds superdatamaskin AlphaGo AI, som benyttet kunstig intelligens til å lære seg spillet. Med dette slo den Go-mesteren Se-Dol 4–1 i 2016. Siden den gang har AlphaGo blitt enda smartere, og nå har mesteren altså bestemt seg for å pensjonere seg.

Det er kanskje ikke så rart, ettersom Se-dol selv spådde at han ville slå AlphaGo AI svært lett og ble sjokkert da han tapte. Etter det opprinnelige tapet gikk han ut og beklaget overfor det koreanske folket for tapet.

Les også
Ser du hvem Samsung kopierer her?
annonse