Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

– PlayStation 5 kan bli skadet hvis den står oppreist

Dette hevder flere konsollverksteder.

Niklas Plikk, Tek.no

PlayStation 5 skal i utgangspunktet både kunne stå oppreist og ligge flatt, avhengig av hva man selv foretrekker. Men nå hevder flere konsollverksteder at hvis man lar konsollen stå oppreist over tid, så vil den før eller siden ta skade.

PlayStation 5 stående oppreist.
Sony

Eieren av det franske konsollverkstedet Logic 68 la nylig ut en twittermelding med bilde av en skade på PlayStation 5, med beskjeden om å ikke la konsollen stå oppreist.

Ifølge verkstedseieren kan konsollen ta permanent skade på grunn av en designfeil, som gjør at det flytende metallet som brukes til å kjøle ned prosessoren, kan flyte utover og bli ujevn. Hvilket naturlig nok får konsekvenser for kjølesystemet.

Har blitt varslet om lenge

Det er derimot ikke første gang det har blitt forsøkt varslet om problemstillingen. Eieren av konsollverkstedet ILoveMyConsole i Frankrike, Ben Montana, skal ha forsøkt å varsle om det samme i flere måneder, skriver teknologinettstedet WCCFTech.

Montana uttaler at det ikke er snakk om isolerte tilfeller, og at risikoen for skade er høy for PS5 som står oppreist over lang tid. Videre hevder han at alle modellene har samme problem, altså både standardversjonen og den digitale.

Flere eksempler skal tyde på at selve forseglingen mellom prosessoren og kjølesystemet kan flytte på seg eller bli skadet. Hvis konsollen ligger flatt når dette skjer, vil det flytende metallet forbli flatt og således beholde det mest av sine termiske kvaliteter og holde konsollen nedkjølt. Men står den oppreist kan det samme metallet altså flyte ut og eventuelt nedover. Foruten at kjølesystemet påvirkes, kan man også i verste fall se for seg at metallet når andre komponenter som det ikke bør komme i nærheten av.

Sony har ikke uttalt seg

Sony har til gjengjeld å uttale seg offentlig om problemstillingen, og det fremstår uklart hvor utbredt problemet faktisk er. Tek har derfor sendt en henvendelse til Sony og vil oppdatere saken så fort vi får svar.

I mellomtiden kan det være en idé å ha konsollen sin i horisontal posisjon frem til vi vet noe mer.

annonse