Til hovedinnhold

– En av tre Iphone er hacket

En million Iphone-eksemplarer er ikke registrert hos AT&T.

Apple har solgt mange eksemplarer av Iphone. Bare i USA har det gått unna tre millioner telefoner. Iphone innebærer en gullkantet avtale for både Apple og operatøren AT&T, siden kundene må binde seg til AT&T i to år, og Apple får penger av operatøren i disse to årene.

Les også: Test av Apple Iphone »

Det viser seg imidlertid at både Apple og AT&T går glipp av store summer. Omtrent én million av telefonene som er solgt i USA er nemlig ikke i bruk i AT&Ts mobilnett. Dette betyr at rundt en tredel av alle telefonene er hacket og låst opp. En del av disse er sannsynligvis solgt til utlandet.

En million ulåste Iphone

Tallene kommer fra Bernstein Research-analytiker Toni Saccinaghi, som sier at en million Iphone-telefoner ikke er tilknyttet noe abonnement hos AT&T. I forrige uke skal Apple har sagt at det var veldig mange ulåste Iphone-eksemplarer på markdet, uten at de ville oppgi noe tall, skriver Reuters.

Faktisk er det mer enn én million telefoner som anslås å ikke være tilknyttet AT&T. Analytikeren, som har sammenlignet salgstall fra Apple og AT&T, mener at det er 1,45 millioner telefoner som er "borte". Han regner imidlertid med at AT&T har omtrent 480 000 Iphone på lager.

Det er uvisst i hvor stor grad slik fjerning av operatørlås skjer med andre telefoner, men tallet er trolig ikke i nærheten av å være like høyt.

Dillemma for Apple

Apple har flere muligheter til å fikse problemet. De kan for eksempel endre forretningsmodell, og gjøre telefonen dyrere i innkjøp. Dette vil imidlertid sannsynligvis gi lavere salgstall. Et annet alternativ er å la opplåsingen fortsette, men da vil selskapet tjene mindre penger.

Sacconaghi mener at de ulåste Iphone-telefonene er et stort strategisk dillemma for Apple. Selskapets aksjer har den siste måneden falt 35 prosent i verdi, noe analytikere mener skyldes at Apple ikke har presentert noen må-ha-produkter i år, skriver Reuters.

(Kilde: Reuters)

annonse