Tek.no

Nyhet

Årets fem hotteste mobiler

HTC S710 har utskyvbart tastatur, selv om den er liten.
Einar Eriksen
24 Des 2007 12:29

Ingen kan nekte for at 2007 har vært et spennende mobilår. Gjennom året har mobilprodusentene dundret ut nyhet etter nyhet, og vi har fått se telefoner med alt fra innebygd GPS og berøringsfølsom skjerm til super-3G og fem megapikslers kamera.

Amobil har testet en haug med telefoner i år. Noen veldig få av disse telefonene evner å ligge milesvis foran konkurrentene. Ikke bare er de proppet med teknologi, de er også uimotståelig lekre å se til. Den siste uken har vi prøvd å diskutere oss frem til hva som er årets fem hotteste mobiler, og etter mye krangling og tautrekking, har vi kommet frem til følgende liste:

5: HTC S710

HTC har laget en rekke smarttelefoner med store trykkfølsomme skjermer og mye teknologi innabords. Men den telefonen som har utmerket seg mest fra denne produsenten, er etter vår mening S710. 

Tenk deg en ganske pen mobil i helt vanlig størrelse. Også tenker du deg at denne på et magisk vis har plass til et nedskyvbart fullt qwerty-tastatur og et superavansert operativsystem med alle de mulighetene du kan tenke deg. Ja, vi snakker om nettopp S710. 

Med det fulle tastaturet går e-postene like fort unna som med et svært beist av en smarttelefon.

Dessuten var S710 den første telefonen som kom hit til lands med den nye versjonen av Windows Mobile; nemlig Windows Mobile 6. Dermed kom det en rekke forbedringer vi satte pris på.

Nå har det nylig dukket opp en oppfølger til S710, som er litt større over baken men til gjengjeld har flere teknologier. Oppfølgeren heter S730, og du kan lese mer om den i lanseringsnyheten vår.

Les testen av HTC S710 »

Nokia E90 er et større beist enn de foregående telefonene, men kan til gjengjeld styre et romskip.

4: Nokia E90

Finnenes nye kommunikator er en mobiltelefon eller mini-PC - alt etter hva slags perspektiv du tar. 

Den har helt overveldende mye teknologier og muligheter. Telefonen stiller seg selvsagt i en litt annen klasse enn tidligere telefoner på lista. Den er langt fra så sexy som mange av de neste telefonene på lista. Til gjengjeld kan E90 praktisk talt styre et romskip, og det er imponerende nok bare at den har plass i lomma.

E90 har ikke bare GPS og alle de raskeste teknologiene for å surfe på nett og laste inn dagens e-poster. I tillegg har den to skjermer, der den ene er fire tommer stor og i bredformat. Fullt tastatur er også på plass, slik at du kan pønsje inn e-poster på rekordtid. Telefonen har i tillegg heftig maskinvare.

Les testen av Nokia E90 »

Neonode N2 er knøttliten, med en genial løsning på mangelen av taster.

3: Neonode N2

Det lille svenske selskapet Neonode har laget en knøttliten mobil med en berøringsfølsom skjerm: N2. Og med knøttliten mobil mener vi virkelig at mobilen er knøttliten, slik at du har vanskeligheter med å tro at det faktisk er en mobil. Den er ikke mye større enn en fyrstikkeske.

For å styre N2 drar du fingeren i forskjellige retninger over skjermen. Om du for eksempel vil åpne hovedmenyen sveiper du fingeren fra venstre hjørne og oppover. For å lukke menyen drar du fingeren fra høyre skjermen og mot venstre. Og det beste av alt, er at systemet fungerer helt suverent.

Du trenger heller ikke trykke hardt på skjermen når du skal dra fingeren, noe som ville gjort det vanskelig. Skjermen merker nemlig at du trykker på den ved hjelp av et rutenett av laserstråler.

Løsningen vi har sett i N2 er rett og slett så nyskapende og samtidig brukervennlig, at vi bare må bøye oss i støvet for det lille svenske selskapet.

I tillegg synes vi det er kjempekult at et knøttlite svensk selskap kan ta opp konkurransen med de store mobilprodusentene.

Les

testen av Neonode N2 »

KU990 tar bilder i opptil fem mefapikslers oppløsning og har en stor trykkfølsom skjerm.

2: LG KU990

LG har gjort mye bra i det siste. Designtelefonene LG Shine og LG Prada har for eksempel vært mye etterspurt i butikkene. Men aller mest oppmerksomhet fra redaksjonen er det KU990 som har gjort krav på. 

Telefonen har ingen taster. I stedet har den en stor trykkfølsom skjerm som dekker nær sagt hele fremsiden av telefonen. Når du trykker på skjermen vibrerer telefonen kjapt, og skjermen er litt elastisk slik at det nesten kjennes ut som du trykker på vanlige taster. Dette kalles tactile feedback.

Det som er genialt med skjermtastaturer, er at informasjonen på skjermen kan forandres. For eksempel kan du endre på tastaturets utforming, som å skifte fra vanlig mobiltastatur til PC-tastatur i qwerty-format. Det som er genialt med vanlige taster, er at du kjenner at du trykker på dem. KU990 har det beste fra to verdener.

KU990 har dessuten fått det beste fra en tredje verden også: Kamera. Den har et av de desidert beste kameraene på markedet, som tar bilder i fem megapiksler så vel som videoopptak i VGA-kvalitet.

Videoopptaket kan dessuten tas med opptil 120 bilder i sekundet, slik at du kan se detaljer i bevegelser i saktefilm. Du kan se eksempler på videoer i vår test av KU990.

At KU990 også har en helt fantastisk nettleser og de raskeste hastighetene i mobilnettet skader heller ikke.

Les testen av LG KU990 »

Nokia N95 har heftige spesifikasjoner, uten å være noen stor mobil.

1: Nokia N95

N95 kan nok kalles Nokias mest berømte mobil. Den har det meste du kan drømme om når det gjelder teknologier og muligheter, uten at den er spesielt stor. Derfor har også N95 vært blant de aller mest etterspurte mobilene gjennom hele år 2007. Vi har også kåret N95 til årets hotteste mobil.

N95 er en av årets få telefoner med innebygd GPS, slik at du kan finne frem i hvilken som helst by bare ved å dra telefonen opp av lomma og trykke på for eksempel "resturant" eller "hotell". Eller du kan skrive inn en adresse. GPS er rett og slett gull verdt, og det at du hele tiden har muligheten med deg i lomma er enda bedre.

Kameraet i N95 tar bilder i en oppløsning på fem megapiksler og video i VGA-oppløsning. Det gjorde at du også endelig kunne ha et skikkelig digitalkamera med høykvalitetsvideoopptak med deg overalt. Og ja, det er også en musikkspiller som støtter direkte tilkobling av hvilket som helst vanlig hodesett.

N95 har også de raskeste teknologiene for å surfe på nett. Det er ikke noe problem å koble deg til bredbåndet ditt hjemme, eller surfe via både Edge, 3G og ikke minst super-3G

N95 var bare rett og slett et stykke imponerende mobiltelefon, som vekket oppsikt da den ble lansert i 2006 så vel som å være blant de mest teknologirike selv i inngangen til år 2008. Ja, og nevnte vi at den nå har kommet i en heftigere versjon med 8 GB lagringsplass og en enda større skjerm; N95 8GB?

Med god samvittighet gir vi telefonen en velfortjent plass øverst på lista over de hotteste mobilene i 2007.

Les testen av Nokia N95 og Nokia N95 8GB »

Se også

oversikten over julens beste mobilkjøp »

Les også
KU990 stuper i pris
Les også
LG KU990
Les også
Leverer ikke nok E90
Les også
Nå kommer GPS-telefonene
Les også
HTC S710
Les også
Neonode N2
annonse

Les også