Tek.no

Nyhet

Når mobilen kan koste deg livet

Marius Valle
28 Okt 2007 12:00

Mobiltelefonen har blitt en naturlig del av hverdagen vår. Men enkelte steder i verden er det livsfarlig å eie en telefon. I Nord-Korea intensiverer nå myndighetene jakten på folk som har mobiltelefoner.

Det finnes ikke noe offentlig tilgjengelig mobilnett i landet, men helt nord, mot grensen til Kina, er det mulig å bruke telefoner. Kinesiske mobilnett når nemlig noen kilometer innover Nord-Korea.

Dette har enkelte sett sitt snitt til å gjøre penger på, ved å tilby telefonsamtaler til slektninger i Kina og Sør-Korea. "Mobiltilbyderne" begraver telefonene nær grensen til Kina. All bruk skjer på forhåndsbestemte tidspunkter, slik at sjansen for å bli tatt skal være så liten som mulig.

Nord-koreanske avhoppere som jobber mot regimet, har også klart å utstyre informanter i Nord-Korea med mobiltelefoner for å holde kontakt.

De koreanske myndighetene har nå trappet opp bruken av utstyr for å avsløre mobilbruk. Tyskprodusert sporingsutstyr brukes av koreansk hemmelig politi for å lokalisere mobiltelefoner i bruk.

Peileutstyret er såpass lite at det får plass i en vanlig lomme. Dermed er det vanskelig å se at politiet er ute for å finne mobiltelefoner.

Myndighetene anser mobilbruken for å være en stor sikkerhetsrisiko. De som blir tatt blir arrestert, og møter trolig svært strenge straffer. Sør-koreanske myndigheter antar at mobilbruk straffes med døden.

(Kilde: Strategypage.com, Guardian.co.uk)

Les også
Pølsefest i Sør-Korea
annonse

Les også