Tek.no

Nyhet

OpenSolaris, bedre enn Linux?

14 Juni 2005 09:22Først publisert 14 Juni 2005 09:07
annonse


Solaris yter best?

Solaris er et navn som klinger godt i visse miljøer, men har de siste årene måttet vike flere steder til fordel for open-source og Linux. Sun kommer derfor denne uken til å introdusere Solaris som et åpent produkt for å tiltrekke tusenvis av utviklere og dra nytte av open-source stempelet.

De fleste oppfatter Solaris som et kvalitetsprodukt som på mange måter ligger på høyere plan enn Linux. Noe av spenningsmomentet ligger derfor i hvor dette vil føre Solaris ettersom kompetansen på programmering levert av "massene" i mange tilfeller neppe kan måle seg med de ressursene som ligger i Sun.

Det planlegges å legge ut en omfattende dokumentasjon på hele rammeverket slik at interessenter kan sette seg grundig inn i hvordan Solaris fungerer bak kulissene.

Alle som vil levere programvare til OpenSolaris må signere en avtale med Sun som gir sistnevnte opphavsrett til kildekoden på lik linje med utvikleren.

annonse

OpenSolaris vil bli lansert under "Community Development and Distribution License", som i praksis betyr at man har en viss frihet til å gjenbruke kode i andre prosjekter som dekkes av samme lisens eller eksempelvis den som brukes av BSD.

Sun Microsystems fremsetter Solaris som vinneren av ytelsestester over andre Linux/Unix-baserte operativsystemer. I en benchmark med blant annet SLES9, RHEL4, AIX og HP-UX skal Solaris 10 ha tatt ledelsen på Java 2-plattform, 2/4-veis 64-bits ytelse på AMD64 og "midrange" datavarehus.

På denne siden kan du se en oversikt over høydepunktene: Solaris 10 - The most advanced operating system on the planet.

Ved å åpne Solaris gjør Sun seg til direkte konkurrent med både Novell og Red Hat. Det skal naturligvis bli spennende å følge hvilket plan Sun vil legge seg på med tanke på eventuelle "add-ons" til Solaris. Vil man egentlig kunne kjøre opp et komplett system "gratis" eller må man allikevel bruke penger på lisensiert programvare for å få full funksjonalitet?

(Kilde: Cnet, Sun)

Les også
Utvider partnersamarbeid for Solaris 10
Les også
Oppgraderer med UltraSparc IV+
Les også
Kostbare oppgraderinger
Les også
Sun åpner open source-kontor
Les også
Novell planlegger OpenSuse-prosjekt
Les også
Virtualiseringsstunt på OpenSolaris
Les også
Sun toner ned Java Desktop System
Les også
Billig Opteron-arbeidsstasjon fra Sun
Les også
Allianse mellom Sun og EMC
Les også
SCO lanserer OpenServer 6
Les også
Sun Fire V40z med dobbelkjerne
Les også
Vil også være med på virtualisering
annonse

Les også