Til hovedinnhold

Apple krever tause utviklere

Istockphoto/Robert Simon
Utvikleren av Podcaster ble stengt ute av App Store.

Apples Iphone-programvarebutikk App Store har fått kritikk fordi de ikke vil distribuere programvare som gjør det samme som Apples egne programmer, enten det er i Itunes eller på Iphone.

Nå får kritikerne mer drivstoff, etter at det ble kjent at Apple krever taushet fra programvareutviklere som får sine programmer avvist. Ifølge macrumors.com starter Apples sine brev til utviklere med denne setnigen:

Skal ikke spres

"The information contained in this message is under non-disclosure". På godt norsk betyr det at informasjonen i brevet ikke skal spres. Apple forutsetter dermed at utviklerne holder tett både om at programmene har blitt avvist og grunnen til at det ble avvist. En slik avtale kalles en NDA (Non-disclosure agreement).

Dette kommer trolig etter at flere utviklere den siste tiden har begynt å si fra om at Apple sensurerer programmer de ikke liker.

Stengte alternativ distribusjon

Utvikleren av Podcaster-programmet vi omtalte i forrige uke, Alex Sokirynsky, så seg nødt til å distribuere programmet gjennom sin egen portal etter at Apple nektet å distribuere det gjennom App Store fordi det gjør det samme som podkastseksjonen i Itunes. Dette gjorde han etter ad-hoc-metoden, som er beregnet på bedrifter som vil installere egne programmer på ansattes telefoner. Eneste ulempen er at utvikleren må registerere 100 Iphones for å få til dette.

I bloggen sin skrev Sokirynsky mandag at Apple også sperret for denne muligheten ved å stenge utviklerkontoen hans. Han får dermed ikke lov til å distribuere podkastprogrammet sitt gjennom sin egen nettside heller. Denne bloggposten har imidlertid blitt fjernet i ettertid, noe som har skap grobunn for spekulasjoner. Du kan se en kopi av blogginnlegget her.

I en e-post til Betanews tidligere denne uken skriver Sokirynsky at han fjernet innlegget av grunner han ikke kan snakke om ennå. Det spekuleres i om Apples pålegg til utviklerne om ikke å spre informasjon i forbindelse med avvisning av programmer er grunnen.

Kan ende i retten

Brudd på en slik NDA-avtale kan ende opp i en rettslig forfølgelse av utvikleren. For i det hele tatt å utvikle programvare til Iphone små utviklerne godta denne avtalen.

Sokirynsky planlegger nå å lage Podcaster til Android i stedet, og han skal forsøke å gjøre programmet tilgjengelig for hackede Iphone-telefoner.

(Kilder: betanews.com, theregister.co.uk, macrumors.com, arstechnica.com)

annonse