Til hovedinnhold

Opera vil ikke ta Iphone-risiko

Opera har laget en intern utgave av Opera Mini til Iphone.

Jon von Tetzchner, sjefen i nettleserselskapet Opera, kritiserer i et intervju med The Register Apples Iphone-politikk for å være konkurransefiendtlig og for å nekte forbrukeren valgmuligheter.

Opera har utviklet en versjon av mobilnettleseren Opera Mini for Iphone for internt bruk, men har ikke gått videre med denne versjonen på grunn av Apples restriktive linje overfor tredjepartsprogramvare.

Restriktive mot tredjepartsprogrammer

Flere har kritisert Apple for programvarepolitikken de fører på Iphone-plattformen. Selskapet krever at tredjepartsprogramvare som skal selges i App Store ikke dupliserer funksjoner som finnes i Iphone. Det vil si at nettlesere, musikkavspillere og andre programmer som konkurrerer med de innebygde funksjonene i telefonen ikke godkjennes for salg gjennom App Store. Det betyr i praksis at programmene ikke vil distribueres til Iphone-brukere flest.

Operas nettleser konkurrer sånn sett mot Safari, som er Iphones nettleser. Til The Register sier von Tetzchner at usikkerheten rundt Apples lisenser betyr at Opera ikke kan rettferdiggjøre det betydelige arbeidet det vil være å lage en Opera Mini-versjon til Iphone.

Vil ikke ta risikoen

– Å legge ned innsats i å tilpasse [Opera Mini] slik at den kjører på Iphone, det er et godt stykke arbeid, og å gjøre det med risikoen at den ikke får distribusjon, det er ganske ille, sier von Tetzchner til The Register.

Opera har laget en versjon av Opera Mini for Blackberry. Von Tetzchner sier at dette tok mye arbeid, og at å lage en versjon som støtter blant annet Iphones flertrykksmuligheter også vil kreve mye jobb.

I intervjuet i The Register kritiserer von Tetzchner også Microsoft for manglende vilje til å følge webstandarder. Les hele intervjuet her »

(Kilde: theregister.co.uk)

annonse