Tek.no

Nyhet

Trøbbel for HTML5

Vegard Andreas Larsen
7 Juli 2009 09:40

En av de store forbedringene som mange har ventet på i den kommende HTML5-standarden er

<video>

- og

<audio>

-taggene som lar deg inkludere video og lyd uten å bruke et tredjepartsprogram for å spille dem av. Det ser nå ut til at W3C, som lager standarden, fjerner kravene til codec som de ville ha i standarden. Det gjør at ulike nettlesere kan støtte forskjellige codec som standard.

Forslaget fra W3C har vært å bruke Ogg Theora som standardcodec for video, og Ogg Vorbis som standardcodec for lyd. Begge disse er åpne standarder, som man ikke må betale lisens for å implementere, noe som er tilfellet med mange andre standarder.

Problemet er lisensiering. Ifølge Ian Hickson i WHATWG, som er arbeidsgruppen som jobber med HTML, nekter Apple å implementere Ogg Theora-støtte i Quicktime som standard, på grunn av manglende hardware-støtte og et ukjent patentlandskap.

Google har allerede støtte for Ogg Theora og H.264 i Chrome, men leverer ikke H.264 med open source-varianten Chromium, på grunn av lisensieringskrav. I tillegg mener de at kvaliteten på Ogg Theora ikke er god nok for tjenester som Youtube.

Opera nekter å implementere H.264 på grunn av svært høye patentlisensieringspriser. Mozilla vil heller ikke implementere denne standarden, siden de ikke kan lisensiere det på en måte som også vil dekke andre distributører av nettleseren. Og Microsoft har ikke kommentert saken i det hele tatt, ifølge Hickson.

Som løsning lar WHATWG nå codec-spørsmålet i standarden stå åpent, på samme måte som ble gjort med

<img>

-taggen i de første standardene. Det betyr at i begynnelsen er det usannsynlig at det vil finnes et standard videoformat som vil fungere i alle nettlesere.

(Kilder: WHATWG, Infoworld)

Les også
Nytt tilleggselement for HTML
Les også
Google satser på HTML5
Les også
Microsoft skjerper seg på HTML
Les også
Verktøy for webutviklere
Les også
XHTML 2 droppes
Les også
PHP 5.3 er ferdig
Les også
Google satser på HTML 5
Les også
Et programmeringssamfunn som fungerer?
Les også
HTML5 er på vei
annonse

Les også