Atter et virus

Viruset, som har fått navnet Lasco.A, har en noe skremmende kombinasjon av egenskaper. Viruset kan for det første sende seg selv via blåtann - under navnet velasco.sis. For det andre kan viruset kopiere seg selv inn i andre sis-filer som ligger på telefonen, og spre seg via disse.

For ordens skyld: Sis-filer er installasjonsfiler som brukes i Symbiantelefoner, og kan sammenlignes med exe-filer i PC-verdenen. Når en vanlig installasjonsfil er infisert av et virus kaller vi det en trojaner - dette på grunn av at filen i utgangspunktet fremstår som vennligsinnet, men angriper når den er trygt innenfor sikkerhetsmurene.

- At det er mulig for dette viruset å spre seg både over blåtann og via SIS-filer er noe vi ikke har sett før, sier Mikko Hyppönen, som er forskningsdirektør i F-Secure.

Ikke spredd enda
Viruset har foreløpig ikke spredd seg til vanlige brukere, men det antas at det bare er et tidsspørsmål før dette skjer. Når viruset først blir lastet ned så er det fare for at veldig mange brukere blir infisert på kort tid.

-Per i dag har vi ikke mottatt noen rapporter om at viruset har spredd seg. Men vi er sikre på at det kun er et tidsspørsmål før noen laster ned viruset og sprer det videre til intetanende mobilbrukere, sier Mikko Hyppönen.

Forskningsdirektøren understreker at den beste måten man kan unngå viruset på, er ved å ikke ha blåtann-funksjonen aktivert. Det er ekstremt viktig å aldri akseptere filer fra ukjente enheter, fastslår Hyppönen.

Ufarlig - men irriterende
Symptomene på at man har blitt infisert av Lasco.A har mange likhetstrekk med det eldre viruset Cabir, som i utgangspunktet ikke gjorde annen skade på telefonen enn å tappe batteriet fortere enn normalt. Grunnen til at enhetene som er infisert får dårligere batterilevetid, er at telefonen konstant scanner etter andre blåtann-enheter.

Et annet tegn på at man kan ha Lasco.A på telefonen er at de øvrige sis-filene blir større, ettersom disse nå skjuler en ekstra installasjonsfil.

Anbefaling nummer èn fra F-Secure er som nevnt å ha blåtanntilkoblingen skjult eller avslått - og aldri akseptere ukjente filer. Hvis man av en eller annen grunn ikke har lyst til dette kan man laste ned antivirus-programmer fra både F-Secure  og Trend Micro Mobile Security .

Les også
Mobilvirus løs i USA
Les også
Stadig flere virus
Les også
Virus inntar mobilen
Les også
Ny Blåtann-trussel
annonse