Nyhet

Dette er en HTC-telefon

Palm Treo Pro skal lages hos HTC.
Sony Ericsson Xperia X1i er også laget av HTC.

Palm lanserte denne uken sin nyeste smarttelefon, Treo Pro. Denne telefonen ser på papiret ut til å være noe av det mer interessante Palm har presentert på en stund, med Windows Mobile 6.1, GPS, super-3G og Wi-fi.

Palms HTC-telefon

Men visste du at Treo Pro egentlig er en HTC-telefon? Palm har en stund satset på at Windows Mobile skal gi smarttelefonene sine bredere apell.

Det samme har Sony Ericssson trolig tenkt. Sony Ericsson Xperia X1i ble lansert tidligere i år, og er også basert på Windows Mobile. Denne telefonen produseres også av HTC.

For Palms, og spesielt Sony Ericssons del, er det trolig et smart trekk å sette ut produksjonen av Windows-telefoner til HTC, som har lang erfaring med å lage slike telefoner. X1i er nemlig Sony Ericssons første forsøk på å lage en Windows-mobil.

Les også: Sniktitt på Xperia X1i »

Tjener på å lage mobiler for konkurrenter

Tidligere i år rapporterte Digitimes.com at HTC får ti prosent av alle sine inntekter fra å produsere telefoner for konkurrenter. Dersom Xperia X1i eller Treo Pro skulle bli suksesser for Sony Ericsson eller Palm, så vil det bety mer penger i kassa til HTC for å lage egne telefoner.

Da HTC ble startet på 90-tallet var selskapet en såkalt ODM (original design manufacturer), som utelukkende laget mobiltelefoner og annet for andre produsenter. Det var for eksempel HTC som produserte Compaq Ipaq (senere HP Ipaq).

Mange husker også merkenavnene I-mate og Qtek, som begge fikk sine telefoner produsert av HTC. Qtek var eid av HTC, mens I-mate valgte å sette produksjonen av sine telefoner ut til andre produsenter da HTC i 2006 besteme seg for å selge mobiler under sitt eget navn. Nå lager imidlertid HTC igjen I-mates håndsett.

Har lite å si for kjøperen

Hvem som lager mobiltelefonene spiller liten rolle for sluttbrukeren. Kjøper man en Xperia X1i, så kjøper man en Sony Ericsson-telefon, og kjøper man en Treo Pro, så kjøper man et Palm-produkt.

Det har likevel sine fordeler å eie en telefon som kommer fra HTCs fabrikker. Hacker-nettstedet XDA-developers.com utvikler programvare og hacker til HTC-telefoner. Så lenge Xperia X1i og Treo Pro er laget av HTC, så vil det trolig også lages programvare og operativsystem-hacker til disse telefonene.

(Kilder: digitimes.com, wmpoweruser.com, theunwired.net)

Les også
– Palm overlever bare ett år
Les også
Blir Palm Pre en flopp?
Les også
Se hva HP har laget
Les også
GPS og super-3G fra Palm
Les også
Vil du vite mer om Xperia X1i?
Les også
Nå kommer Centro til Europa
annonse