Tek.no

Nyhet

Nå kan bestemor bruke videotelefon

Ole Henrik Johansen
16 Juli 2009 12:39

”Watson, I need you” var Alexander Graham Bells første setning gjennom en telefon for over 133 år siden. Siden den tid har utviklingen forbedret konseptet, og i den forbindelse tråkker Telio opp nye løyper ved å lansere aksessuavhengig videotelefoni for privatmarkedet.

Selskapets nye tjeneste gir deg uavhengig av hvilken bredbåndsleverandør du har, mulighet til å benytte videotelefoni hjemme fra godstolen. Vi har tatt en nærmere kikk på tjenesten – og kvaliteten på lyd og bildet er imponerende.

Telefonen produsert av LG

Selve telefonene som benyttes er produsert av LG, og samme prinsipp har vært på det koreanske markedet en stund. Apparatet har en kobolthvit ”iPhone-finish” og fremstår som kompakt, med en 4,3 tommer stor regulerbar skjerm. Med en oppløsning på 480 x 272 punkter er grafikken likevel skarp og klar, og tilfører en kvalitetsfølelse til telefonen.

Knappene på telefonen er nokså store og har en god tydelighet. Menyen på apparatet betjenes ved fire knapper under selve skjermen, som forandrer funksjonsvalg ettersom du beveger deg innover i undermenyer. Selve menyen er logisk bygd opp, og ved hjelp av den blå sirkelknappen manøvrerer du deg rundt i menyen på samme måte som en mobiltelefon.

Apparatet har mulighet for å styre inntil tre trådløse enheter, og det tilbys matchende håndsett fra Telio. Du har også full mulighet til å benytte andre merker, så lenge disse modellene har DECT-overføring av signalet. Forskjellen er at du kan gå glipp av blant annet overføringsfunksjoner mellom telefon og håndsett om du ikke har Telios´ håndsett, dersom du har behov for å overføre samtaler mellom den stasjonære telefonen og håndsettet.Krever bredbånd
Som tidligere nevnt er den nye tjenesten fra Telio aksessuavhengig, slik at du kan benytte en hver form for internettilgang for å bruke telefonen. For å kunne få utnyttet videotelefonien maksimalt anbefales det en oppkoblingshastighet på minimum 500 Kbit/s opp og ned, men det implementeres en funksjon der du kan gå inn på dine sider og endre kravene, dog blir kvaliteten lavere.
I vår sniktitt benyttet vi WLAN, og du går enkelt inn i menyen på telefonen og finner frem menyen for tilkobling, der du på lik linje som for eksempel mobiler eller PC, søker opp til tilgjengelige nettene i området. Når du har valgt nettverk og eventuelt lagt inn passord, finner telefonen selv frem de nødvendige innstillingene, og hele prosedyren er unnagjort nokså raskt. Om du ikke har tilgang til WLAN, har telefonen også inngang for kablet internett.


Mye bedre lyd
I mange år har det vært en G.711 standard for lyden i telefoner, men i apparatet fra Telio, er standarden G.722, som i praksis betyr at du vil høre mer av frekvensspekteret enn tidligere. Under samtaler viser det seg også at lyden er blitt kraftig forbedret, der spesielt høye og lave frekvenser gjengis bedre, og man enklere kan skille mellom høye og lave toner.
Bildekvaliteten under vår samtale var satt til høyeste kvalitet, og oppløsningen under samtalen er 355 x 282 punkter som blir ”croppes” for å få med bilde av deg selv pluss boksen med statusen for samtaletid og nummer. Bilder overføres med en frekvens på opptil 25 bilder per sekund. Etter vår mening er bildet både skarpt og godt. Du kan enkelt se detaljer og med 25 bilder per sekund flyter bildet helt feilfritt uten noen former for opphakking.Flere tjenester
Tiltross for å være først ute med aksessuavhengig videotelefoni, kommer det flere tjenester forbundet med produktet fremover. Tilleggsfunksjoner som SMS og MMS kommer, slik at du kan sende meldinger direkte fra telefonen.
- Vi regner med å få på plass SMS- og MMS-funksjoner i løpet av høsten, slik at våre kunder kan sende SMS og MMS fra denne telefonen. Utenom disse funksjonene har telefonen et stort potensial, slik at vi i fremtiden kan legge inn hurtigfunksjoner, som for eksempel å bestille taxi og andre lignende tjenester, sier Kim Stenslie, produktsjef i Telio til Teknofil.

Konklusjon

Bildet beveger seg uten opphakning, så fremt du har nok båndbredde, og viser personen du snakker med presist og skarpt. Lyden er kanskje det mest oppsiktsvekkende kontra vanlige telefoner, der den nye standarden G.722 gir det bedre gjengivelse av frekvensområdet, slik at du enklere skiller mellom høye og lave toner.

Slik løsningen er per i dag er det ikke mulig å ringe opp eller ta i mot samtaler fra for eksempel Skype eller MSN, men telefonen benytter en SIP-protokoll, slik at PC med programvare som støtter denne protokollen og et telefonnummer, kan ringe opp telefonen.

Alt i alt virker den nye løsningen gjennomført, og tilbyr deg en videosamtale med betraktelig bedre lyd. Telefonen er enkel i bruk, og betjenes på samme måte som en helt ordinær telefon. Har den som ringer også en tilsvarende videotelefon vil du automatisk få opp videosamtale. Navigering i menyer og undermenyer er enkelt, med en logisk oppbygd meny, som gjør det enkelt å finne frem.

Les også
Unik telefon fra Telio
Les også
Nå kan du ringe med TV-en
annonse

Les også