Tek.no

Nyhet

Apple saksøker Qualcomm for over 8 milliarder kroner

Beskylder selskapet for å ha tatt «hevn» ved å holde tilbake utbetalinger.

Colourbox
23 Jan 2017 06:36

Teknologiverdenen er alltid fruktbar mark for søksmål, og nok en gang har to giganter nå inntatt ringen for nye sparringsrunder i retten. Som nyhetskanalen CNBC melder har Apple nemlig rettet et søksmål mot mobilprosessorkjempen Qualcomm med et ganske solid erstatningskrav.

Bakgrunnen for søksmålet er at Apple mener Qualcomm har krevd store mengder royality-utbetalinger fra dem på feilaktig grunnlag. iPhone-produsenten krever én milliard dollar, cirka 8,5 milliarder kroner, i oppreisning.

Krever mye mer enn andre lisensgivere

Apple sier i en uttalelse at Qualcomm krever over fem ganger mer enn alle de andre lisensgivere som Apple har avtale med sammenlagt. Ifølge iPhone-giganten krever Qualcomm royalty-utbetalinger for Apples egne innovasjoner på områder som kamera, skjerm og Touch ID-løsningen – teknologier de mener brikkeprodusenten ikke har hatt noe med å gjøre.

Qualcomm har usunn forretningspraksis, mener Apple.
Wikipedia

I uttalelsen sier Apple videre at de er sterke tilhengere av innovasjon, og at de alltid har vært villige til å betale «rettferdige» beløp for patenter. På bakgrunn av sterke uenigheter med Qualcomm omkring hva rettferdige beløpe er, ser de seg altså nå nødt til å gå rettens vei.

Beskyldt for å «hevne» seg på Apple

Selskapet beskylder dessuten brikkeprodusenten for å ha gått til det radikale skritt at de har holdt tilbake en utbetaling på én milliard dollar som «hevn» for at Apple har samarbeidet med konkurransemyndighetene i Sør-Korea i forbindelse med en etterforskning av Qualcomms forretningspraksis.

Qualcomm på sin side er fremdeles i ferd med å gjennomgå anklagene, men har sagt i en uttalelse at Apples beskyldninger er grunnløse og at Apples fremstilling av avtalene mellom de to partene er feilaktig. Hvordan det hele ender gjenstår å se.

Nå har det dukket opp flere rykter om neste iPhone »

Les også
Knusende dom: Samsung må punge ut 4,3 milliarder kroner til Apple etter søksmål
Les også
Nå er det full krig mellom Apple og Qualcomm
Les også
Apple har angivelig satt av åtte milliarder kroner for å konkurrere med Netflix
Les også
Apple vil lage en skjerm du kan rulle sammen og putte i lommen
Les også
iPhone 8 kan trolig låses opp ved å skanne ansiktet ditt
Les også
Ny rekord for Apple – ekstrem omsetning det siste kvartalet
Les også
Apple Music har nådd stor milepæl – men Apple synes likevel det går for tregt
Les også
Trump: – Jeg vil flytte iPhone-produksjonen til USA
Les også
Apple stakk av med over 100 prosent av profitten på mobilmarkedet
annonse

Les også