Nå er den offisiell: Hyundai Kona får Tesla-liknende rekkevidde

Hyundai Kona er en av årets mest etterlengtede elbiler, og i dag slapp foretok Hyundai den offisielle lanseringen av bilen, som har fått sitt litt morsomt-klingende navn fra et distrikt på øya Hawaii.

Hyundai Norge har som kjent sluppet små spesifikasjonsdrypp i månedsvis allerede, men nå er det altså offisielle tall som gjelder.

De er som følger:

  • To versjoner: Én med 39,2 kWh batteri og 99 kW motor og én med 64 kWh batteri og 150 kW motor. Maksimalt dreiemoment er 395 Nm for begge.
  • Rekkevidde på henholdsvis 300 og 470 kilometer etter den nye WLTP-standarden, som er mer realistisk enn den veldig snille europeiske NEDC-standarden som mange i dag bruker.

Hyundai påpeker imidlertid at det dreier seg om interne mål, men Hyundai har allerede en svært god historie å vise til når det gjelder elbileffektivitet med Ioniq, som er den desidert mest effektive elbilen på markedet i dag.

Hyundai oppgir et forbruk på henholdsvis 14,8 og 15,2 kWh/100 kilometer. Nye Nissan Leaf med 40 kWh-batteri har på sin side et forbruk etter WLTP-standarden på 19,4 til 20,6 kWh/100 km og en rekkevidde på 270 til 285 kilometer.

Tesla Model 3 har en oppgitt rekkevidde på 350 og 500 kilometer i sine to batterivarianter. Det er riktignok etter den amerikanske EPA-standarden, som er lik WLTP, men ikke hundre prosent sammenliknbar.

Kona får støtte for hurtiglading med 100 kW og vanlig type 2-ombordlading med opptil 7,2 kW.

100 kW hurtiglading

Ombordladeren til Kona har en maksimal kapasitet på 7,2 kW over én fase, som gir en ladetid på snaut 10 timer for den største batterivarianten. Den vil også støtte hurtiglading med opptil 100 kW effekt, det dobbelte av hva de aller fleste hurtigladere i Norge i dag kan levere. Batterigarantien er dessuten åtte år eller 200 000 kilometer, hva enn som inntreffer først.

Kona Electric innvendig.

Bilen skal kunne akselerere 0-100 km/t på 9,3 og 7,6 sekunder i de to motorvariantene, og begge har en oppgitt toppfart på 167 kilometer i timen. Bagasjeromsstørrelsen er oppgitt til 373 liter, noe mindre enn nevnte Leaf, som kan skilte med 435 liter.

Bilen får en syv-åtte tommer stor touchskjerm og støtte for både Apple Carplay og Android Auto. Hyundai ramser også opp en solid smørbrødliste med sikkerhetsteknologier, blant annet smart cruisekontroll med «stop&go», kollisjonsvarsling forover, filholder og blindsonevarsel, men vi kan nok regne med at langt fra alle av disse er standard på de mest grunnleggende utgavene av bilen.

En litt artig detalj er også at Kona Electric ikke har girspak, men heller knapper for de ulike kjøremodusene. Hendler bak rattet kan dessuten brukes til å justere mengden regenerering som skjer når du slipper gasspedalen, men bilen har også en «smart» modus som justerer regenereringen automatisk etter mengden trafikk ved hjelp av bilens radar.

Kona Electric med det mest avanserte infotainmentsystemet ombord. Legg også merke til at modusvalg foregår med knapper, ikke girspak.

Vises frem i Genève

Hyundai Norge har over 15000 interessenter på lista for den elektriske Kona-varianten. Det blir spennende å se hva slags leveringstider de kommer til å operere med.

Priser for Kona Electric er fortsatt ukjent, men Hyundai har tidligere sagt at den skal bli konkurransedyktig med Opel Ampera-e. Den fikk riktignok et solid prishopp nylig, så det er kanskje mulig å håpe at Kona kommer til å plassere seg et stykke under det.

Hyundai Ioniq, som riktignok bare har et batteri på 28 kWh, starter i dag på 241 900 kroner inkludert levering.

Sist Hyundai meldte om interessenter, hadde de 15 222 nordmenn på lista. Hyundais lister krever imidlertid ikke noe depositum eller liknende, og er heller ikke bindende for kunden, så de kan ikke sammenliknes med tallene en del andre bilprodusenter oppgir for kommende biler.

Kona skal vises frem fysisk for første gang på bilmessen i Genève, som starter 8. mars. De norske prisene skal være klare etter det, og de første bilene ankommer Norge i juni, melder Hyundai Norge på sin Facebook-side.

Vil du se Hyundais «digitale» lansering finner du den under:

annonse