Til hovedinnhold

Komplett skrur ned farten på abonnementene sine. Skylder på Telenor

– Komplett har misforstått, svarer Telenor.

Niklas Plikk, Tek.no

I går tikket det inn en e-post til Komplett Mobils kunder med informasjon om at den såkalte strupehastigheten – båndbredden du får når datakvota er oppbrukt og du surfer videre uten å betale for en ekstra datapakke – blir senket fra 128 til 40 kilobit i sekundet.

128 kbit/sek er fortsatt en ganske seig tilkobling, men det er i det minste nok til å strømme musikk fra Spotify i laveste kvalitet (90 kbit), mens 40 kbit altså ikke er i nærheten.

Skylder på Telenor

I e-posten skylder Komplett Mobil på Telenor.

– Telenor gjør en endring i nettet sitt, som også vil berøre Komplett Mobil som operatør. Frem til nå har Telenor operert med en strupehastighet på 128 kbit/s når man har brukt opp sin inkluderte datamengde. Den 12. juni endres hastigheten til 40 kbit/s for nye kunder. og i starten av juli for alle eksisterende kunder. Dette påvirker kunder og selskaper som benytter Telenor sitt nett. Vi beklager ulempene dette måtte medføre, skriver Komplett.

Endringen skal henge sammen med måten Telenor kan sette datakvoter i nettet sitt, som tidligere har vært svært begrenset.

Kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor sier Komplett har misforstått. Bilde: Telenor, CC

Kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor sier imidlertid at hastigheten Komplett ønsker å tilby kundene sine ved struping, er opp til dem.

– Vi har registrert at Komplett har feilinformert kundene sine om tematikken, forhåpentligvis bare en misforståelse fra deres side som de raskt retter opp i. Fra 12. juni kan Komplett velge mellom alternativene sperring, struping med 40 kbit/s og struping med 128 kbit/s.

– Bakgrunnen er at tjenesteleverandørene (Komplett med flere) har etterspurt lavere hastighet ved struping. Vi har nå imøtekommet dette ønsket og tilrettelagt for 40 kbit/s i tillegg til 128 kbit/s (som har vært tilgjengelig lenge), slik at tjenesteleverandøren kan velge selv hva deres kunder skal ha, utdyper Krokan.

Komplett: – Ikke noe valg

Det stiller Komplett Mobil-sjef Haakon Dyrnes seg uforstående til.

– Ifølge den informasjonen vi har mottatt vil alle kunder som får endret sitt strupenivå, fra og med 12. juni få 40 kb/s som strupehastighet. Sånn vi leser informasjonen fra Telenor har vi ikke noe valg om 128 kbit struping, kun mellom sperring og 40 kbit, skriver Dyrnes i en e-post til Tek.no.

– Vi vet ikke hva andre har gjort, men Komplett Mobil har ikke etterspurt dette, sier han.

Komplett Mobil-sjef Haakon Dyrnes.
Komplett Mobil

Han opplyser at kunder får nytt nivå enten ved å endre sitt produkt eller ved å ikke bruke opp datakvoten sin denne måneden, som gjør at data rollover slår inn. Det gjelder også for alle nye kunder.

– Det betyr at mange av våre kunder blir rammet med en gang, og vi er pålagt å varsle. For en del eksisterende kunder vil det kunne ta lengre tid før den nye strupegrensen slår inn, men det er ikke noe vi kan kontrollere. Det er ikke oss bekjent mulig selv å sette strupehastighet for våre kunder, eller beholde 128 kb/s for alle kunder, som i dag. Det å sperre kunder er noe vi i hvert fall ikke ønsker å gjøre, sier Dyrnes.

Komplett Mobil har i mange måneder tilbudt det Tek.no har vurdert som flere av Norges beste mobilabonnement, og nylig utvidet de også fri EU-roaming til å inkludere populære ferieland som USA og Thailand.

Sist måned måtte de imidlertid se superbruker-kategorien glippe til Chilimobil, som lanserte fri bruk (opptil 1000 GB) for 399 kroner i måneden.

annonse