Til hovedinnhold

Ny app kan oppdage kreft på sekunder

Analyserer blodceller med smarttelefon.

Et deltagerlag på et hackathon-arrangement i regi av det prestisjetunge gründerfellesskapet Y Combinator har funnet opp en app som gjør det mulig å analysere blodceller ved hjelp av en smarttelefon.

Appen, som går under navnet Athelas, bruker en liten tilleggslinse til mobiltelefonen for å ta bilde av blodet som skal analyseres. Bildet sendes så til appens servere, der det analyseres, skriver BBC.

Ifølge laget bak appen kan teknologien, som baserer seg på såkalt prediktiv celletelling, oppdage sykdommer som kreft og malaria i løpet av få sekunder.

Eksperter advarer imidlertid mot at det vil være vanskelig å gjenskape kvaliteten fra et medisinsk laboratorium med en smarttelefon, og at dette vil gi større risiko for feildiagnoser.

Slik ser Athelas-appen ut i bruk.

Samme metode i 150 år

Tanay Tandon, leder for hackathon-laget, mener appen virkelig vil komme til sin rett i grisgrendte strøk, der det er langt til nærmeste lege eller medisinske laboratorium. Tanay påpeker at selv om visuell blodanalyse er et svært viktig diagnoseverktøy, har metodene knapt endret seg på 150 år, slik at dette fortsatt er en tungvint prosedyre.

Ekspertene er ikke overbevist:

– Denne appen vil gjøre mer for å skape forvirring enn den vil gjøre for å dempe engstelse, sier Amar Safdar, leder ved Langone Medical Center i New York til BBC.

Safder peker blant annet på det pågående Ebola-utbruddet i Vest-Afrika, der mange i et tidlig stadium av sykdommen kan bli gitt falsk trygghet ved at de har for små virusmengder i blodet til at det oppdages med Athelas-appens metode.

Les mer: Taxi-app måtte rømme byen

Kilde: BBC

annonse