Til hovedinnhold

Bruken av den skjulte delen av Internett nesten doblet

Sensur i Tyrika førte til eksplosiv bruk av anonymiseringsverktøy.

Forrige uke mistet 77 millioner tyrkere brått muligheten til å kvitre sine tanker på Internett. Den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdoğan, som tilsynelatende ikke har særlig mye til overs for det sosiale nettstedet Twitter, bestemte seg nemlig for å blokkere hele tjenesten.

Twitter brukes ifølge ham selv til å arrangere ulovlige protester og til å spre usannheter. Etter at en ung demonstrant i forrige uke døde av skadene politiets våpen påførte ham, breddet historien om seg på nettstedet, noe som kan være den direkte årsaken til at blokkeringen kom på det tidspunktet den gjorde.

Fant enkel løsning

Morgentrette tyrkere brukte likevel ikke lang tid på å skaffe seg tilgang igjen, og svarte kontant da de forstod hva som hadde skjedd. Trafikken til det sosiale nettstedet økte nemlig med hele 138 prosent etter at blokkeringen ble iverksatt.

Både skjulte nettverk, VPN-tjenester, proxy-servere og alternative DNS-servere ble brukt for å oppnå dette.

Tor-nettverket er et av de skjulte nettverkene som har økt kraftig etter at Tyrkia blokkerte Twitter. Dette er et verdensomspennende nettverk av noder som muliggjør en anonym tilværelse på nettet, og altså blant annet hindrer styresmaktene i et land å se hvilke tjenester du kobler deg til.

Siden tjenesten skjuler både din identitet og hensikt, blir nettverket naturlig nok brukt av en rekke undergrunnsnettsider for ulovlig handel og deling av ulovlig materiale, men også de med edle hensikter, som journalister, varslere og folk som bare vil si sin mening på Internett, er i høy grad brukere av tjenesten.

Solid økning

Tilkoblinger mot Tor-nettverket fra Tyrkia.Foto: Torproject

Nye tall fra Tor-nettverket forteller om en økning i antall daglige tilkoblinger fra Tyrkia på over 200 000, en trend som ikke ser ut til å stagnere med det første.

Statsministeren har tidligere hevdet at han også har som mål å kvitte seg med populære sider som Facebook og YouTube, så får fremtiden vise om han lykkes bedre med det enn å fange fuglekvitter.

Dette er triksene storebror ikke vi du skal kunne:
Slik blir du helt anonym på nettet »

(Kilde: Motherboard)

annonse