Til hovedinnhold

Ny Mega-telefon på vei fra Samsung

Galaxy Mega 2 har dukket opp i ytelsestester.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Da vi testet Galaxy Mega for nøyaktig ett år siden, kom vi frem til at navnet var svært passende på den enorme mobilen. Varianten vi testet da hadde en skjerm på 6,3 tommer, men det fantes også en utgave med en mindre, 5,8 tommer stor, skjerm. Nå ser det ut til å være duket for en oppfølger. Galaxy Mega 2 har nemlig svinset seg inn i statistikk fra GFXBench.

GFXBench er en av mange ytelsestester på markedet, som skal måle hvor godt en telefon yter sammenliknet med andre. Det har etter hvert blitt en ganske vanlig begivenhet at nye navn, og spesifikasjoner, lekker gjennom slike tjenester.

Diger, men hvor diger?

Slik ser spesifikasjonslisten som har dukket opp hos GFXBench ut.Foto: Skjermdump, GFXBench.com

Så, hvor går man da, når enda litt større skjerm betyr at man egentlig har med et nettbrett å gjøre? Galaxy Mega 2 oppgir å ha en skjermstørrelse på 5,9 tommer. Med andre kan dette være én av tre ulike enheter; enten den eneste Galaxy Mega-modellen vi får se i 2014, en litt større utgave av den minste eller en godt krympet versjon av den største.

Selv om dette er Samsungs fysisk største serie mobiler handler det ikke om heftige flaggskip, men heller telefoner som er plantet midt på stigen ytelsesmessig. Det betyr for eksempel at den store skjermen hverken har full-HD- eller QHD-oppløsning, men heller 1280 x 720 piksler, altså vanlig HD-oppløsning. Det er bare en fjerdedel av punktene du finner i LGs nye G3, men på fjorårets modell opplevde vi oppløsningen likevel som grei nok.

Tidlig ute med 64-bits?

Akkurat hvilken systembrikke som bor i nye Galaxy Mega 2 er fortsatt litt usikkert. Det skal være snakk om en firekjernet Qualcomm-brikke med grafikkdelen Adreno 306. I telefonen som er målt ligger klokkehastigheten på 1,2 GHz.

Foreløpig er ikke Adreno 306 noen utbredt grafikkløsning, men den er på vei i oppfølgerbrikkene til Snapdragon 400-serien. Snapdragon 410 stiller for eksempel med Adreno 306, fire kjerner ved inntil 1,4 GHz, og 64-biters arkitektur.

Telefonen som ble testet kjørte Android 4.4.3, og litt avhengig av når nye Galaxy Mega 2 lanseres, kan det tenkes at den dukker opp med neste generasjon Android, foreløpig bare kjent som Android L. Også her vil 64-biters prosessering være støttet.

Ellers skal telefonen være utstyrt med 2 gigabyte RAM, og et hovedkamera som tar 12 megapiksler store bilder. I tallene fra GFXBench oppgis det også at den har rett over 5 gigabyte intern lagring. Vi regner med det handler om modellen med 8 gigabyte lagring, der en del av plassen brukes på Android og Touch Wiz.

Les mer om Snapdragon 410 »

Og selve ytelsen?

Når telefonen først har dukket opp i en ytelsestest hører det kanskje med å si noen ord om hvordan den plasserte seg også. GFXBench er en stor verktøykasse av ulike tester, og i Manhattan-testen som fokuserer på tung spillgrafikk klarte Galaxy Mega 2 å vise 240 bilder, i en takt på 3,9 bilder per sekund. Til sammenlikning klarte Samsungs egen Galaxy S5 724 bilder, i en takt på 11,7 bilder per sekund.

Galaxy Mega 2 blir altså utklasset av Samsungs egen toppmodell. Det ble fjorårets også, men noe annet er strengt tatt ikke å forvente, når det også er en vesentlig billigere serie enn Galaxy S-serien.

Les mer om Android L med helt ny appmotor og 64-bits-støtte »

(Kilde: gfxbench.com via pocketnow.com)

annonse