Til hovedinnhold

Krever nesten 50 millioner kroner for YouTube-musikk

YouTube-stjerne saksøkes etter å ha brukt andres musikk i videoer.

Michelle Phan/YouTube

Michelle Phan har blitt en sensasjon på YouTube. Kanalen hennes har over seks millioner abonnenter, og hver uke legger hun ut en ny video med sminketips – som regelmessig får mellom én og to millioner visninger på kort tid.

Det er bare ett problem: Bakgrunnsmusikken i videoene er lett og lystig elektronisk musikk, og hun har benyttet låter fra artister som deadmau5, Kaskade og Calvin Harris. Det synes ikke plateselskapet Ultra, som eier rettighetene til disse artistenes musikk, at er særlig greit; så de saksøker nå Phan for 150 000 dollar per låt hun har brukt.

Krever nesten femti millioner kroner

Beløpet Ultra krever per sang tilsvarer 930 000 norske kroner, og BBC melder at Ultra til å begynne med vil ha erstatning for nærmere femti låter – men at dette antallet kan stige etter hvert som selskapet får gjennomgått hele omfanget av bruddene på opphavsretten.

Det er likevel ikke alle i Ultra som er helt enige i dette søksmålet. Kaskade, som ble nevnt spesifikt som en av artistene som var rammet av sminkevideoene, protesterte selv på sin Twitter-konto; hvor han skriver at åndsverklovene er dinosaurer som ikke er tilpasset dagens medievirkelighet.

sitat"I wrote that all of one month ago. Copyright law is a dinosaur, ill-suited for the landscape of today’s media.— Kaskade (@kaskade) July 19, 2014"

For Kaskade sin del kommer denne saken med Phan en måneds tid etter at tjenesten Soundcloud slettet mesteparten av låtene hans som var lastet opp der, fordi rettighetene til musikken hans tilhørte Ultra. Den gang skrev han på Twitter at kundene ikke vil kjøpe musikk de ikke har hørt, noe han gjentok i denne sammenhengen.

Saksøker tilbake

Støtte fra artistene hjelper imidlertid lite i retten, og Kaskade erkjenner også selv at det ikke er noe han kan gjøre med saken. Men nå er imidlertid ikke Phan noen hvem som helst, og ser ut til å gjøre seg klar til å kjempe mot søksmålet.

Hennes suksess på YouTube har ifølge søksmålet fra Ultra sikret henne avtaler om å designe egne produktserier for sminkemerker, og hun er en stor nok stjerne til å bli hanket inn for å promotere store merker på riksdekkende reklamekampanjer i USA. Dette er også bakgrunnen for at de mener hun tjener store penger på deres musikk.

En talsperson for Phan har imidlertid uttalt til BBC at Ultra faktisk ga Phan tillatelse til å bruke musikken deres – noe som ingen så langt har klart å bekrefte eller avkrefte. Derfor vil hun altså kjempe mot kravet, og dessuten saksøke Ultra som svar på tiltale. Ultras advokater har på sin side ikke svart på BBCs forespørsel om å kommentere saken.

Her hjemme har vi hatt piratloven i over et år – men lite har skjedd:
De første tolv månedene med logging av mistenkte pirater er forbi »

(Kilde: BBC)

annonse