Til hovedinnhold

NSA betalte sikkerhetsselskap for krypteringsbakdør

Nytt Snowden-dokument avslører tvilsomt samarbeid.

For noen dager siden fikk vi for første gang på lenge servert en annerledes type NSA-nyhet, da det ble påstått at byrået hadde avverget et massivt dataangrep fra Kina som kunne ha lammet store deler av den amerikanske økonomien.

Nå er vi imidlertid tilbake i det samme, gamle sporet igjen, med nye Snowden-avsløringer som gir det allerede hardt prøvede etterretningsbyrået enda mer å svare for.

Betalte sikkerhetsselskap

Nyhetsbyrået Reuters har nemlig nå fått kjennskap til at NSA betalte det innflytelsesrike datasikkerhetsselskapet RSA Security, for å plassere en krypteringsbakdør i programvaren til selskapet.

Denne bakdøren, som er en matematisk formel utviklet av NSA selv, har gitt byrået enkel tilgang til systemer som har benyttet krypteringsløsninger basert på denne formelen.

Det er allerede kjent at RSA var den viktigste distributøren av den NSA-utviklede bakdøren, som ble brukt i selskapets sikkerhetsprodukt Bsafe. Det som imidlertid er nytt er at NSA altså gikk til det steg å bla opp et pengebeløp for å få RSA til å benytte nettopp NSAs formel i programvaren sin.

Benektes av RSA

Ifølge kilder som Reuters har vært i kontakt med skal dette beløpet ha vært på 10 millioner dollar, noe som visstnok tilsvarte over en tredjedel av den årlige omsetningen til den aktuelle RSA-avdelingen.

Saken er et ledd i tidligere Snowden-avsløringer om at NSA har samarbeidet med teknologiselskaper om å sette inn bakdører i programvaren deres, som vi meldte i september.

NSA hadde ingen kommentarer til saken da Reuters kontaktet dem. RSA på sin side sa at selskapet «ikke under noen omstendigheter» designer eller tillater bakdører i produktene deres.

Nå vet vi litt mer om storvarsleren Snowden: Slik oppførte han seg hos NSA »

(Kilde: Reuters)

Les også
USA gir fra seg kontrollen over Internett
Les også
NSA spionerer på datamaskiner som ikke er på nett
Les også
NSA åpnet PC-pakker for å installere bakdører
Les også
Slik oppførte Snowden seg hos NSA
Les også
NSA hacket 50 000 datanettverk med ondsinnet programvare
Les også
Så mange dokumenter har Snowden lekket til pressen
Les også
Slik holder du deg helt skjult fra NSA-overvåkningen
Les også
Amerikanerne har knekt Internetts sentrale krypteringer
Les også
Ny avsløring: NSA spionerte på FN
Les også
NSA har drevet storstilt spionasje mot EU
annonse