Til hovedinnhold

NSA betalte sikkerhetsselskap for krypteringsbakdør

Nytt Snowden-dokument avslører tvilsomt samarbeid.

Pablo H Caridad/Shutterstock.com, Wikipedia Commons

For noen dager siden fikk vi for første gang på lenge servert en annerledes type NSA-nyhet, da det ble påstått at byrået hadde avverget et massivt dataangrep fra Kina som kunne ha lammet store deler av den amerikanske økonomien.

Nå er vi imidlertid tilbake i det samme, gamle sporet igjen, med nye Snowden-avsløringer som gir det allerede hardt prøvede etterretningsbyrået enda mer å svare for.

Betalte sikkerhetsselskap

Nyhetsbyrået Reuters har nemlig nå fått kjennskap til at NSA betalte det innflytelsesrike datasikkerhetsselskapet RSA Security, for å plassere en krypteringsbakdør i programvaren til selskapet.

Denne bakdøren, som er en matematisk formel utviklet av NSA selv, har gitt byrået enkel tilgang til systemer som har benyttet krypteringsløsninger basert på denne formelen.

Det er allerede kjent at RSA var den viktigste distributøren av den NSA-utviklede bakdøren, som ble brukt i selskapets sikkerhetsprodukt Bsafe. Det som imidlertid er nytt er at NSA altså gikk til det steg å bla opp et pengebeløp for å få RSA til å benytte nettopp NSAs formel i programvaren sin.

Benektes av RSA

Ifølge kilder som Reuters har vært i kontakt med skal dette beløpet ha vært på 10 millioner dollar, noe som visstnok tilsvarte over en tredjedel av den årlige omsetningen til den aktuelle RSA-avdelingen.

Saken er et ledd i tidligere Snowden-avsløringer om at NSA har samarbeidet med teknologiselskaper om å sette inn bakdører i programvaren deres, som vi meldte i september.

NSA hadde ingen kommentarer til saken da Reuters kontaktet dem. RSA på sin side sa at selskapet «ikke under noen omstendigheter» designer eller tillater bakdører i produktene deres.

Nå vet vi litt mer om storvarsleren Snowden: Slik oppførte han seg hos NSA »

(Kilde: Reuters)

annonse