Til hovedinnhold

EasyPark-appen rulles ut

Parkering med mobilen har både blitt enklere og mye, mye dyrere.

På listen over irriterende ting, er parkeringsbøter blant våre favoritter til en topplassering. Nå bør du i alle fall kunne klare å unngå å få bot hvis du parkerer i et område som overvåkes av EasyParks parkeringsvakter.

Dette parkeringsselskapet har nemlig lansert en app til iPhone og Android-mobiler som gjør det enklere å betale for plass til bilen din. Men vil det lønne seg å velge denne løsningen heretter?

Løpende parkering

Senest for et par uker siden måtte denne skribenten ty til betaling med mobilen for en parkeringsplass i mangel på mynter, og det fungerte greit nok via SMS. Jeg endte likevel opp med å betale omkring 40 kroner mer enn nødvendig.

Den klart største fordelen ved å ta i bruk EasyPark-appen er at du kan fylle på tid underveis. Blir for eksempel kinofilmen en halvtime lenger enn du trodde, er det bare å fylle på mer tid via mobilen. Med løpende parkering slipper du å stresse tilbake til bilen etter et gjøremål i frykt for å få bot. Du får også et varsel på SMS 15 minutter før parkeringstiden utløper.

Beløpet du blir pålagt å betale for å parkere bilen din på offentlig og andres eiendom, trenger du imidlertid ikke å betale sammen med mobilregningen din. EasyPark-appen registrerer parkeringene og sender deg faktura - eller trekker det fra et oppgitt debet/kredittkort.

— Vi tok sikte på å lage en rask og intuitiv applikasjon i første fase, men planlegger ytterligere tilleggstjenester i framtidige versjoner av appen. EasyPark er et arbeidsverktøy for mange av medlemmene våre, og parkeringen må kunne startes i løpet av sekunder når man åpner applikasjonen. Jeg tror vi har klart å pakke kjernen av EasyParks tjenester i appen, og vi venter spent på flere tilbakemeldinger fra kundene, sier markedssjef Johan Thalin i EasyPark Group.

Så langt virker det jo veldig bra, og sjansen for å få bot virker sterkt redusert. Men tryggheten har en pris.

Alt for dyrt for folk flest

Du må registrere deg som kunde hos EasyPark før du kan ta i bruk applikasjonen, og dette kan gjøres via parkeringsselskapets nettsider eller direkte i appen. Vi antok først at det ikke kostet noen verdens ting å ta i bruk denne løsningen, snarere at dette ville bli en populær tjeneste som satte parkeringsbransjen i et litt bedre lys.

Det er imidlertid farlig å trekke forhastede konklusjoner, og det fikk undertegnede erfare i dette tilfellet. EasyPark vil nemlig ha deg til å betale "fra 50 kroner" i abonnementsavgift hver måned, samt et etableringsgebyr på å hele 325 kroner for å ta i bruk appen. I tillegg betaler du et transaksjonsgebyr på noen kroner hver gang du parkerer (i snitt, 5 kroner).

Med andre ord er det utelukkende de som kjører bil store deler av arbeidsdagen - og som svært ofte parkerer i EasyParks territorier - som vil potensielt vil føle at de får valuta for pengene. Får du i snitt én parkeringsbot i året, blir det billigere å betale denne ene boten enn å bruke appen.

Det er synd at tjenesten er så voldsomt kostbar, for hadde den ikke vært det, ville nok mange bilister satt pris på å kunne bruke den. Det ville ikke være urimelig om en en tilsvarende løsning - uten månedspris, etableringsgebyr og en haug av gebyrer - var noe samtlige P-selskaper fikk på plass. Til det er nok bøteleggingen for innbringende.

Dessverre virker EasyPark-appen totalt meningsløs slik den er nå er priset.

Slik bruker du appen (Steg for steg)

(Kilde: EasyPark)

Mer om
annonse