NyhetNå er Googles skylagring endelig her

Nå er Google Drive endelig her

Utfordrer Dropbox med mer enn dobbelt så mye gratis lagringsplass.

Det har vært spekulert i flere år, men den siste uken har ryktebørsen virkelig kokt. Flere anerkjente medier meldte at Googles egne skylagringstjeneste var på vei. Nå er det klart, Google Drive er endelig lansert.

IT-giganter som Microsoft, Apple, Amazon og det litt mindre selskapet Dropbox har lignende, veldig populære, løsninger. En skikkelig smidig løsning for lagring av alle type filer på tvers av alle plattformer har imidlertid manglet fra Googles portefølje.

Bransjen har nok sett Drive komme, for denne uken har både Mirosoft og Dropbox gitt tjenestene sine en solid overhaling.

Tilgjengelig på nesten alle plattformer

Tjenesten er tilgjengelig fra drive.google.com. I likhet med Dropbox kan du få en egen mappe på maskinen din som du enkelt og greit drar og slipper filer inn i. Disse blir da automatisk synkronisert opp mot nettskyen, og tilbake ut til alle de andre maskinene du har koblet mot tjenesten.

Google Drive støtter Windows, Mac og Googles eget mobile operativsystem, Android. Mobil-konkurrenten iOS er imidlertid ikke støttet ved dagens lansering, men Google påpeker i et blogginnlegg at dette er noe de jobber hardt med å få på plass. Linux er ikke nevnt noe sted vi har sett.

Om du bruker selskapets egne nettleser, Chrome, finnes det også en rekke tredjepartsapplikasjoner som integrerer seg mot Drive.

Rediger dokumenter sammen

Drive er en åpen plattform og integreres tett opp mot Googles andre tjenester. En av de større funksjonene er at Google Docs er bygget rett inn i Drive. Da kan du og andre jobbe på det samme dokumentet samtidig, og se hver eneste endring de andre gjør på direkten – slik Docs fungerer på nett i dag.

En annen nyttig funksjon er søkemulighetene. Du kan søke på enkeltfraser, og Drive vil lete igjennom hele filen om du ønsker det. På den måten kan du finne igjen filer basert på hva som står i dem, og ikke bare filnavnet.

Dette fungerer også på bilder og PDF-er. Google har noe som heter Optical Character Recognition (OCR)-teknologi, som kan søke etter ord i tekst på bilder.

Den samme teknologien sørger for at søketeknologien kan se hvilke steder et bilde er tatt. Du kan med andre ord søke på fraser som "Holmenkollen", og Drive vil finne frem alle bildene du har tatt av av hoppbakken. I teorien iallefall, akkurat denne biten er fortsatt under utvikling.

Fem gigabyte gratis

Det er gratis å ta i bruk tjenesten på alle plattformer. Du får fem gigabyte lagringsplass gratis. Det er en god del mer enn de to gigabytene Dropbox tilbyr, samtidig som det ligger under Microsoft SkyDrives syv gigabyte.

Trenger du mer plass koster ikke det skremmende mye. En økning til 25 GB koster 2,49 USD hver måned, 100 GB koster 4,99 USD hver måned og 1 TB er priset til 49,99 USD hver måned. Du kan øke helt opp til 16 TB, noe som koster 799,99 USD hver måned.

Uansett hvilken ekstrapakke du måtte velge, øker også lagringsplassen på din Gmail-konto til 25 GB. Du kan laste opp enkeltfiler på opp mot 10 GB.

Du kan se en videosnutt som forklarer det hele her:

(Kilde: Google)

Les også
Alvorlige sikkerhetsproblemer i nettskyen
Les også
Google dropper Linux-støtte og stenger tjenester
Les også
– SSD konkurrerer ikke mot harddisken
Les også
Island har stoppet datalagringsdirektivet
Les også
Slik kan du fjernstyre datamaskiner
Les også
Vil gjøre nettskyen billigere for deg
annonse