Tek.no

Nyhet

Sigma lanserer f/1.8-zoom

Ja, du leste rett: F1.8 over det hele.

Sigma / istock: 000005202633
18 Apr 2013 07:00

Spesifikasjoner

Da vi først fikk høre om dette objektivet måtte vi dobbelsjekke. Det kunne da ikke stemme at objektivet skulle ha f/1.8 over hele zoomområdet?

Jovisst, fikk vi høre, det var riktig det.

Jøsseball!

Noe slikt som dette er nemlig så langt fra hverdagskost som vi kan huske å ha vært på svært lang tid. Det nærmeste man kommer slik optikk har nemlig opp til nå vært på kompaktkameraer, eventuelt Olympus Zuiko Digital ED 14-35mm F2.0 SWD til rundt 20 000 kroner. Men selv ikke det har mer enn f/2.0, så det Sigma har funnet på her er virkelig spesielt.

Spesifikasjoner

Det dreier seg om Sigma 18-35 mm F1.8 DC HSM, et objektiv tiltenkt kameraer med bildebrikker av APS-C-typen eller mindre, så fullformatbrukerne der ute må fremdeles ta til takke med f/2.8 som største lysstyrke på zoom. Brennvidden på Sigmas nye verdensrekord er 18-35 mm, som på Canons kameraer med APS-C vil gi et utsnitt som tilsvarer 29-56 mm på fullformat. Nikon, Pentax og Sony har en litt annen størrelse på sine APS-C-brikker, så på disse vil utsnittet tilsvare 27-53 mm på fullformat.

Nærgrensen er på 28 cm, noe som gir en maksimal forstørrelsesgrad på 1:4.3. Minste blender er f/16, og objektivet er utstyrt med ni avrundete blenderlameller. Optisk består det av hele 17 elementer i 12 grupper. Mer om dette på neste side.

HSM-motor er også på plass, noe som vil si at objektivet skal kunne tilby relativt stillegående, jevn og rask autofokus, som kan overstyres manuelt ved hjelp av fokusringen, uten at man trenger å tenke på noen klutsjmekanisme eller lignende.

Sigma 18-35 mm F1.8 DC HSM har også intern fokusering, slik at objektivet ikke forendrer lengde når det fokuserer, og frontelementet roterer ikke, slik at det ikke byr på noe problem å benytte polarisasjonsfilter på det. Filterdiameteren er for øvrig 72 mm. Selve objektivet er 121 mm langt, uten solblender, og har en diameter på 78 mm.

Objektivet inngår i Sigmas Art-serie, akkurat som Sigma 35mm f/1.4 DG HSM, og er også kompatibel med deres kommende USB-dock som gjør at du selv kan oppdatere firmwaren eller kalibrere autofokusen på det.

Pris og tilgjengelighet i Norge er ennå uvisst. Det samme er objektivets vekt, og hvilke fatninger det kommer for. Erfaring tilsier imidlertid at versjonene for Canon og Nikon er først ute, etterfulgt av Sigmas egen, og deretter andre som Sony og Pentax.

Vil du vite når objektivet får pris?
Her kan du bestille varsling av slikt:

Bla om til neste side for litt mer om hvordan Sigmas nye verdensrekord kan være god for.

Les også: OMTALE: Sigma 120 - 300 mm f/2.8 EX DG OS HSM - Telezoom å juble for