Til hovedinnhold

Gamle Atari-spill fra søppelfylling har solgt for nesten 1 million kroner

En manns søppel er en annen manns skatter.

Det kan ligge skatter i gamle søppelfyllinger, i alle fall for de som vet hvor de skal lete. I 2013 startet en gruppe spillarkeologer sin jakt på gamle konsollspill som ble begravet i en søppelfylling av Atari tidlig på åttitallet.

De fant ikke i nærheten av like mange spill som vandrehistoriene fra spillindustrien ville ha det til at skulle ligge der, men de slapp i alle fall å gå tomhendt fra utgravingen.

Solgt spill for 900 000 kroner

Her letes det etter spillgull. Foto: Taylorhatmaker

Totalt har de faktisk fått solgt «søppel» for cirka 108 000 dollar (nesten 900 000 kroner), og de som kan smile bredest over dette er byen som eier søppelfyllingen, Alamogordo.

De har ifølge Alamogordo News nemlig fått over 65 000 dollar ut av det hele, mens et lokalt historielag har endt opp med 16 000 dollar.

Det enkeltspillet som skaffet mest penger var en kopi av «verdens dårligste spill», nemlig E.T. Det dro inn 1535 dollar, altså over 12700 kroner. Hjelpes!

Totalt ble over 881 spillkassetter fordelt på 60 forskjellige spilltitler solgt. Samtidig har over 100 kassetter gått til selskapet bak dokumentarfilmen om utgravingen, mens mannen bak prosjektet sitter på 297 kassetter.

23 av spillkassettene har blitt donert til museer.

– Vi fant, vi fant! Foto: Taylorhatmaker

Hvis vandrehistoriene om fyllingen er riktige, skal det fortsatt ligge cirka 700 000 kassetter under bakken – men om det var tilfelle hadde man muligens funnet flere spill under utgravingen.

«Det store spillkrasjet i 1983»

Spillene skal ha blitt dumpet i 1983, samtidig med at den amerikanske konsollspillindustrien opplevde et markedskrasj. Det som skjedde var at markedet ble oversvømt av til dels dårlige spill, inkludert det tidligere nevnte E.T.

Slik ser E.T. ut. Foto: Atari

E.T. var Ataris storsatsing i julesesongen i 1982, men den ene programmereren som fikk i oppgave å lage spillet, fikk bare fem og en halv uke på seg.

Resultatet var altså ikke spesielt godt, og selv om spillet til slutt solgte 1,5 millioner eksemplarer hadde selskapet trykket opp mellom 2,5 og 3 millioner kassetter som de ikke fikk solgt. Og E.T. var langt fra det eneste spillet som led samme skjebne.

Da tilbudskassene i amerikanske spillbutikker ble fulle av ultrabillige spillkassetter ingen fikk solgt, var det så få som gadd å kjøpe fullpris-spill at markedet falt sammen.

Er du interessert i spillhistorie?
Her er de 10 viktigste konsollene i historien »

(Kilde: Alamogordo News via Engadget)

annonse