Tek.no

Nyhet

Denne Wi-Fi-ruteren kan styre dingsene i hjemmet ditt

IR-sendere og avtagbar HDMI- og Miracast-dongle gjør ASRock Gaming Router G10til en av de mest innholdsrike ruterne vi har sett.

Kurt Lekanger, Tek.no
4 Juni 2015 11:31

Taipei/Tek.no: Den taiwanesiske produsenten ASRock er kanskje mest kjent for hovedkort i Norge, men selskapet har også andre produkter. På Computex denne uken lanserte selskapet en helt ny gaming-ruter, som selskapet selv hevder skal være intet mindre enn verdens raskeste ruter.

ASRock Gaming Router G10 støtter imidlertid ikke bare de nyeste trådløsteknologiene, som 802.11a/b/g/n/ac, den har også en del veldig spesielle funksjoner vi ikke har sett i andre rutere.

Den svarte dingsen øverst på ruteren er en kombinert reiseruter og en Miracast-dongle. Den får strøm via en standard Micro-USB-kontakt. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Styrer dingsene dine

G10 har kanskje en av de mest iøynefallende designene vi har sett på noen ruter. Ruteren står på høykant og er knall rød, med en litt kantete design. På utsiden finner vi imidlertid enda mer som gjør at den skiller seg ut fra mengden – nemlig en infrarød sender/mottaker på både forsiden og baksiden.

Ved hjelp av en spesiell app til mobilen din kan du få ruteren til å lære seg IR-kodene til alle fjernkontrollene du bruker hjemme, for eksempel til å styre hjemmekinoanlegget, TV-en eller varmepumpa. Når alt er satt opp vil du kunne putte alle fjernkontrollene dine i skuffen, og bruke ASRock-appen til å styre de ulike enhetene.

Vi er litt usikre på hvordan dette vil fungere i praksis, siden denne funksjonen naturlig nok krever at ruteren plasseres riktig i forhold til alle enhetene den skal fjernstyre. Det er antagelig lite praktisk å ha Wi-Fi-ruteren stående på stuebordet, men det er mulig IR-senderne er såpass kraftige at plasseringen ikke er så viktig.

HDMI Miracast-dongle og reiseruter

Øverst på ruteren er det en liten svart dings som stikker litt ut. Dette er faktisk en liten 802.11n reiseruter som du kan ta med deg når du er på farten. Ruteren har såvidt vi vet ikke noe SIM-kort for mobilt bredbånd, men krever at du plugger inn en Ethernet-kabel i RJ45-kontakten i den ene enden. På den måten kan du dele en kablet Internett-forbindelse med andre, eller få Wi-Fi på et hotellrom som kun har kablet nett.

Markedssjef Chris Lee i ASRock viser frem den kombinerte reiseruteren og Miracast-donglen. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Reiseruteren har imidlertid nok en funksjon: den har en HDMI-kontakt i den ene enden, slik at du kan plugge den inn i en TV eller PC-skjerm med HDMI. Så kan du strømme video eller sende bilder trådløst fra en PC, nettbrett eller mobiltelefon. Dermed fungerer den nesten som en slags variant av Google Chromecast eller lignende produkter. ASRock kaller det «Travel Cast», og løsningen støtter både Miracast, DLNA og Apples AirPlay.

På pressekonferansen fikk vi demonstrert hvordan live video fra en mobiltelefon ble overført trådløst via Miracast til ASRock-duppeditten som var plugget inn i en PC-skjerm – og det så ut til å fungere supert.

Velutstyrt

Ruteren er en 4x4-ruter (4T4R) – det vil si at den har fire sendere og fire mottakere (via åtte interne antenner). Ifølge ASRock takler den 1733 Mbps på 5 GHz og 800 Mbps på 2,4 GHz.

Ruteren støtter Qualcomms MU-MIMO-løsning (Multi-User Multiple Input Multiple Output), laget for å administrere den tilgjengelige Wi-Fi-båndbredden mer effektivt. På den måten skal du få bedre dataoverføringshastigheter når du har mange samtidig tilkoblede enheter. For å utnytte MU-MIMO mest mulig effektivt, kreves det imidlertid at både ruteren og tilkoblede enheter har MU-MIMO-støtte.

Med funksjonen Gaming Boost vil ruteren automatisk gi online-spill og nettverkstrafikk fra spillkonsoller prioritet, slik at du skal slippe forsinkelser i spillene.

På baksiden av ruteren finner du 1 WAN-port, 4 gigabit Ethernet-porter og 2 USB 3.0-porter. En Qualcomm tokjerneprosessor på 1,4 GHz får det hele til å gå rundt. Vi nevner ellers at det vil være mulig å justere sendestyrken til ruteren, og ruteren har også innebygget mulighet for foreldrekontroll – for eksempel om du vil sperre muligheten til å besøke enkelte nettsider.

Forventet pris ligger på rundt 250 dollar i USA. G10 kommer på markedet i løpet av juni, men det er uvisst når den kommer til Norge.

Få også med deg testen av den første MU-MIMO-ruteren på markedet – Linksys EA8500 Max-Stream AC2600 »

Les alle våre saker fra Computex 2015 på denne samlesiden »

Les også
AirMax 4GW: Endelig ble det fart på hyttenettet
Les også
Apple saksøkes på grunn av denne knappen
Les også
Her er Googles nye ruter
Les også
Disse godsakene fra Computex bør du ha fått med deg
Les også
Nei, dette er ikke en NAS
annonse

Les også