Til hovedinnhold

I Tyskland kan innbyggerne stå i fare for å få installert trojanere fra myndighetene

... Og du trodde Datalagringsdirektivet var ille.

Niyazz/wk1003mike/Shutterstock.com

Tyskland er blant dem som tidligere har gått hardest ut mot NSA etter avsløringene rundt byråets spionasjeprosjekt. Nå har imidlertid Tyskland selv åpnet for det mange oppfatter som potensielt omfattende spionasje, i form av et nytt lovvedtak. Det melder Deutsche Welle.

Det nye vedtaket innebærer at tyske myndigheter nå på lovlig vis kan benytte såkalte trojanere til å tilegne seg opplysninger om mennesker som er under mistanke.

Kamulert, ondsinnet programvre

Trojanere er en form for ondsinnet programvare som kommer i mange varianter, men som hovedsakelig fungerer ved å kamuflere seg som nyttig programvare for å lure brukeren til å installere det, for deretter å samle inn sensitiv informasjon.

Vedtaket ble bekreftet av en talsperson for det tyske innenriksdepartementet, som uttalte at tiltaket gir dem «ferdigheter» på et område hvor de tidligere ikke har hatt dette.

For å kunne bruke den ondsinnede programvare må etterforskere visstnok innhente en rettsordre, men det uvisst akkurat hvilke krav som stilles for å få innvilget bruk av programvaren. Det er heller ikke helt klart hva slags type programvare det dreier seg om.

Kontroversielt

Ikke helt overraskende er vedtaket kontroversielt blant en del av politikerne i landet. Lederen i partiet De Grønne la ut en Twitter-melding hvor han peker på at målet ikke helliggjør middelet i dette tilfellet, med tanke på at Tyskland tross alt er en rettsstat.

Det gjenstår å se i hvilken grad vedtaket vil sette presedens for andre land, men det er nok tvilsomt at dette vil skje i første omgang.

Skype er nå også blitt utsatt for ondsinnet programvare: Den kan ta opp samtaler og stjele data »

(Via ITProPortal)

annonse