Nyhet

Dette er den perfekte harddisktemperaturen

Stor ny undersøkelse tilbakeviser tidligere oppfatninger.

Nettskyselskapet BackBlaze har nå gjennomført en studie på 34 000 harddisker med en total kapasitet på over 100 petabyte, som de har hatt stående i sine lokaler. Målet deres var å finne ut hvorvidt høy temperatur spilte inn på levetiden til en harddisk.

Etter grundige undersøkelser som har foregått over flere år har BackBlaze kommet fram til data som kan endre manges oppfatning av hvor viktig temperatur er som faktor i en eventuell diskkrasj.

Konklusjonen deres er nemlig svært enkel: Det er ingen sammenheng mellom temperatur og feilrate for harddisker. Funnene strider dermed i mot alle tidligere undersøkelser som forteller at riktig temperatur er helt essensiell for diskers forventede levetid.

Temperaturforskjeller

Diskene som ble undersøkt er til daglig plassert i store klynger med like modeller fra samme produsent. BackBlaze har brukt en god del slike klynger, og benyttet alt fra grønne lavenergidisker som Western Digital Caviar Green, til høytpresterende disker som Seagate Barracuda XT.

De grønne diskene har lettere for å holde seg kjølige på grunn av lavt strømforbruk, mens andre er mer strømsultne. Derfor varierer temperaturen i de ulike klyngene fra 22– 31 grader Celsius, men det samme gjør da også produsentes anbefalte driftstemperaturer.

Ett unntak

En av Seagate sine modeller er svært temperaturfølsom. .Foto: Backblaze

Resultatet av undersøkelsen viste likevel ingen tegn på at diskene i de varmere klyngene døde raskere enn de kjølige, men som vanlig finnes det ingen regel uten unntak.

Dessverre for de som sitter med en Seagate ST31500541AS i maskinen må de være ekstra påpasselige med temperaturen i kabinettet sitt. Dette var nemlig den eneste enkeltmodellen i testen som viste en tydelig høyere feilrate ettersom temperaturen steg.

Også søkegiganten Google har tidligere gjennomført en større undersøkelse av harddiskers driftsmiljø. De fant at harddisker som holdt en temperatur på mellom 37°C og 41°C havarerte sjeldnere enn både varmere og kaldere enheter.

Som en gyllen regel kan det dermed være trygt å sørge for at diskene dine får puste, men det er helt unødvendig å investere i massivt kjøleutstyr så lenge diskene dine holdes innenfor produsentens spesifiserte temperaturområde. Dette ligger som oftest mellom 5– og 60°C.

Om harddisken din skulle takke for seg finnes det håp:
Disse norske gutta gir seg aldri » (Ekstra)

Redd for at harddisken din snart skal ta kvelden?
Hos Prisguide finner du en ny og rimelig disk før det er for sent »

(Kilde: BackBlaze)

Les også
Nå får billigdiskene også seks terabyte
Les også
Seagate svarer på de Helium-fylte harddiskene
Les også
Dødsdisken som lagde skikkelig hodepine for IBM
annonse