Til hovedinnhold

Elon Musk vil finansiere Mars-kolonisering med satellitt-Internett

Nå kan det bli trangt om plassen.

Shutterstock

Det sies at lufta er for alle, men vi kan ikke forstå noe annet enn at det betyr at det begynner å bli trangt der oppe. For nå bekrefter «teknologisuperstjernen» Elon Musk de veletablerte ryktene om at han ønsker å gi oss global Internettdekning via satellitter.

Musk, som med elbileventyret Tesla og «romtransportfirmaet» SpaceX har bevist at han er en av tiårets mest ambisiøse menn, har for øvrig også planer om et supertog som skal kjøre i 1200 kilometer i timen.

Og altså nå: Internett i rommet – som etter Musks plan skal være raskere enn mange landbaserte løsninger.

– Vårt fokus ligger på å skape et globalt kommunikasjonssystem som vil være større enn noe annet som har blitt diskutert til dags dato, uttalte Musk i et intervju med Bloomberg Businessweek.

Elon Musk i 2013. Foto: Dan Taylor / Heisenberg Media

Idéen er et verdensomsvevende nett bestående av hundrevis av satellitter i en høyde på beskjedne 1200 kilometer – langt nærmere jorda enn tradisjonelle kommunikasjonssatellitter.

Nettverket vil potensielt kunne gi bedre generell dataflyt på Internettet, og gi muligheter for rimelig nettoppkobling for alle på kloden.

– Lysets hastighet er 40 prosent raskere i rommets vakuum enn det er i fiberkabler. Over tid har det potensiale til å bli hovedåren for Internettrafikk over lenger avstander, samt betjene folk i tynt befolkede områder, sa Musk.

Trangt om plassen?

Musks nye prosjekt slår følge med Googles Internettballongeventyr «Project Loon» og eget satellittprosjekt. I tillegg sysler Facebook / Internet.org med satellitter droner og lasere for å spre nettet.

Men det som ligner mest er nok OneWeb, der Greg Wyler, mannen bak selskapet, nettopp fikk med brikkeprodusenten Qualcomm og Virgin-grunnleggeren Richard Branson på laget. I likhet med Musks initiativ skal OneWebs idé å få opp hundrevis av satellitter i lav bane.

Men noe større samarbeid mellom Musk og Wyler, som visstnok også er bekjente, ser det ikke ut til å bli noe av.

– Greg og jeg er fundamentalt uenige om arkitekturen, hevdet Musk.

– Vi ønsker en satellitt som er betydelig mer sofistikert enn det Greg vil ha. Jeg synes det skulle være to konkurrerende systemer.

Virgin-sjef Richard Branson uttalte på sin side at det bokstavelig talt ikke vil være plass til to konkurrerende systemer, og mener de vil ha en bedre mulighet til å lykkes dersom de slår seg sammen.

Skal finansiere Mars-kolonisering

Det globale satellittsystemet vil uansett ikke være på plass med det første. Musk regner med at det minst vil ta fem år før det er aktivt, og ikke vil det bli rimelig heller. Prislappen vil ligge på rundt ti milliarder dollar.

Han har dog en større plan med det hele – og ikke bare som basis for et kommunikasjonssystem som vil kunne nå hele veien til vår naboplanet:

– Vi ser det som en langtids inntektskilde for SpaceX for å kunne finansiere en by på Mars.

Men kunstig intelligens er ikke Musk glad i:
– Kunstig intelligens kan bli en fare for mennesket innen fem år >>>

(Kilde: TechRadar)

annonse