Til hovedinnhold

Så mye får Telenor for brukte mobiler fra Swap-avtalen

Får under halv pris når selskapet videreselger mobilene etter ett år.

Montasje: Telenor/tek.no

Den store gulroten i Telenors Swap-tilbud er at kunder som kjøper telefoner på avbetaling kan levere inn den gamle telefonen og oppgradere til en ny telefon etter et år, uten annen kostnad enn at de binder seg til en ny, toårig nedbetalingsavtale.

Inside Telecom har fått tilgang til en oversikt som viser hvor mye Telenor får når selskapet videreselger telefonene til en internasjonal oppkjøper etter ett år. Prisene varierer mellom de forskjellige modellene, men er alle under halv pris av nypris.

For at Telenor skal få prisen i tabellen under, forutsetter det at telefonen er i godt bruktskikk, og at skjermen er hel.

Telenor har også hentet inn tall for hvor mye Telia tilbyr i mobilpant for tilsvarende telefonmodeller. De viser at også Telia tjener penger hvis de videreselger pantede mobiler til internasjonale oppkjøpere som Brightstar.

Verdens største videreselger

Brightstar er verdens største videreselger av mobiltelefoner.

– Vi tilbyr programmer som gir best verdi for mobiltelefoner, samtidig som de driver inntekter og økter kundelojaliteten, skriver selskapet på sine hjemmesider.

Et kjapt søk på Finn.no viser at ett år gamle utgaver av de aktuelle modellene jevnt over får høyere pris enn det Brightstar gir.

Forskjellen varierer fra noen hundrelapper til godt over tusen kroner. Prisforskjellen mellom nypris og tilbakekjøpspris varierer fra 27 prosent av nypris for en Iphone 5S 16GB, til 49 prosent av nypris for en Samsung Galaxy S7. Dette speiler telefonenes verdi i annenhåndsmarkedet.

MobilmerkePris fra BrightstarFullpris LINKProsent av nyprisRestbeløp som ettergis ved bytte etter 12 månederMobilpant LINK
Iphone 6S 16 GB2996733940 %40682694
Iphone 6 16 GB2216629935 %35882058
Iphone 5S 16 GB884329927 %2268842
Samsung S73458709949 %39482627
Samsung S61671549930 %32281549

Tabellen viser tilbakekjøpsprisen for de mest populære telefonene i det norske markedet. Tilbakekjøpsprisen for merker som Nokia, HTC og Huawei er relativt sett lavere, oppgir Telenor.

Mener kunden får en reell fordel

Telenor mener tallene i tabellen viser at kunder som velger å bytte telefon etter ett år med Swap-avtale får en reell fordel, siden beløpet de får ettergitt av Telenor er høyere enn både Telias mobilpant og det Brightstar betaler for de brukte telefonene.

Forbrukerombudet har kritisert Telenor, både fordi de mener swap-avtalen i realiteten er en kredittavtale, og fordi de mener Telenor urettmessig hevder at man får ny mobil til halv pris.

Telenor avviser dette i et brev til Forbrukerombudet sendt tidligere i sommer. Selskapet mener også at det at Swap-telefoner er dyrere for kundene enn kjøp i Telenors nettbutikk, skyldes skjermforsikringen som følger med. Denne dekker utskifting av skjermglass så lenge dette ikke er knust med vilje.

Er det noe tess? Finn ut:
Hvor billig er Telenor Swap-dealen for deg?

Mer om
annonse