Nyhet

Slik ser Firefox ut på Windows 8

Vil utkonkurrere Microsofts egen Metro-nettleser.

I februar ble det kjent at Mozilla jobbet med en ny versjon av Firefox-nettleseren sin, spesialtilpasset til Windows 8 og det medfølgende Metro-grensesnittet. Nå har de første bildene av nettleseren dukket opp, og utvikleren Brian R. Bondy har begynt så smått å fortelle om hvilke funksjoner vi kan forvente å se i den endelige utgaven av nettleseren.

Lik som Android-utgaven

Metro-søk har allerede blitt implementert i den tidlige utgaven av Firefox til Windows 8.
Metrogrensesnittet gjør det enkelt for apper å dele innhold.
Venstresiden av skjermen blir forbehold til faner.

På lik måte som Microsofts egne nettleser, Internet Explorer, vil Firefox komme i to utgaver - én for Metro-delen av operativsystemet designet for berøring, og én fullverdig utgave med alt av plugins og annen moro. Det er Metro-delen som selvfølgelig har fått mest fokus fra utviklerne:

– Akkurat nå ser den og føles den ut som Android-versjonen av Firefox. Du kan navigere på nettet, opprette faner, lage bokmerker, bla igjennom historikk, gjenskape internminne, endre innstillinger og mye mer, skriver Bondy.

Den største valget Mozilla-utviklerne nå må ta er om de skal fortsette å bruke Fennec, Mozillas rammeverk for mobile enheter, eller om de skal bygge noe fra bunnen av. Ifølge Bondy vil det gå mye fortere hvis de holder seg til Fennec, mens alternative løsninger kanskje kan være bedre, selv om det vil ta lengre tid.

Stor Metro-satsning

Som vi har skrevet tidligere har det vært mye skepsis rundt Metro-grensesnittet i Windows 8, men Microsoft har satt foten ned og vil ikke gjøre Metro valgfritt for Windows 8-brukere. Dermed er det en klar prioritering for de store nettleser-produsentene å lage en nettleser som fungerer både som en Metro-applikasjon og en vanlig nettleser.

Windows 8 har nemlig en begrensing ikke så mange har satt søkelyset på enda. Firefox er som sagt en nettleser med støtte for Metro-stilen. Dette betyr at du kan få tilgang til den fra både Metro-menyene og fra det vanlige skrivebordet, men med ulikt utseende og funksjonalitet. Problemet er imidlertid at Microsoft kun har lagt inn støtte for denne todelingen for nettleseren som har blitt satt til å være standardnettleseren, og ingen andre.

Hvis nettleseren ikke blir satt til standardnettleser vil du fortsatt kunne åpne den fra Metro-menyen, men da vil du bare åpne opp den "vanlige" versjonen av nettleseren, og ikke Metro-versjonen.

Forhåpentligvis er dette en begrensning Microsoft vil fjerne i den endelige utgaven av Windows 8. Hvis ikke kan det by på mye krangel mellom de store nettleserne, som vil måtte konkurrere mot Microsofts egne Internet Explorer, som selvfølgelig er satt som standardnettleser i Windows 8.

Les også: Fem ting vi ikke liker med Metro

(Kilde: Cnet, Brian Bondys blogg)

Les også
Her er det nye Firefox-utseendet
Les også
Firefox erklærer krig mot plugins
Les også
Fem ting vi ikke liker med Metro
Les også
– Nei, Start-knappen kommer ikke tilbake
annonse