Til hovedinnhold

– Harddisker vil være mangelvare i to år til

Selv med økende produksjon i 2012, vil prisene forbli høye, ifølge analytikere.

Selv om det begynner å bli en god stund siden verdens harddiskprodusenter ble rammet av flomkatastrofen i Thailand, tar det lang tid før produksjonen er tilbake til normalen.

Ifølge to analyseselskap, IHS iSuppli og Coughlin Associates, vil lagerbeholdningen til harddiskprodusentene være normale i løpet av tredje kvartal i år, mens prisene vil fortsette å bli unormalt høye fram til 2014.

Stive priser

Helt siden flommen traff Thailand, har harddiskmarkedet slitt med stadig økende priser. Produksjonen har nå begynt å ta seg opp, og flere selskaper som blant annet Nidec valgte å flytte store deler av produksjonen sin ut av Thailand.

Men selv om produksjonen er på vei opp igjen, har etterspørselen bare økt siden i fjor. Den skjeve fordelingen av etterspørsel kontra produksjon vil forbli et problem for harddiskmarkedet i lang tid, selv etter at produksjonen er tilbake til der den var før flomkatastrofen. I tillegg vil prisene holdes oppe for å dekke kostnadene flyttingen av produksjonen medførte for harddiskprodusentene, samt å reparere alle de ødelagte fabrikkene i Thailand, skriver Coughlin Associates (PDF).

Mindre konkurranse

En annen årsak til at analytikerne tror de høye prisene vil fortsette å plyndre sluttbrukernes lommebøker, er fusjonene vi har sett etter flomkatastrofen. Seagate og Samsung har slått seg sammen sin harddiskproduksjon, og ikke lang tid etter gjorde også Western Digital og Hitachi det samme. Konkurransen på markedet har rett og slett blitt mindre, og det er mindre press for å få prisene ned.

Harddiskprisene er forventet å ligge på et nivå omtrent 20 til 30 prosent høyere enn de gjorde før flomkatastrofen ut 2012. Etter det kan det hende prisene vil synke litt, men fortsatt ikke til 2011-priser.

Les også: Snart vil SSD-prisene falle

(Kilde: Tech Spot)

annonse