Til hovedinnhold

Nokia kan gå tom for penger

Nedbemanningen er ikke nok til å redde selskapet, mener analytikere.

Nokia

Forrige uke annonserte Nokia at de sparker 10.000 ansatte som et ledd i en større omstrukturering av selskapet. Nå mener flere analytikere at dette ikke er nok til å redde det finske mobilselskapet.

– Elop kutter kostnader og håper på et mirakel, men det ser ut til at Nokia fortsatt sitter på dødscelle, sier teleanalytiker John Strand ifølge Reuters.

Noen analytikere tror kostnadene ved omstruktureringen kan bety at Nokia går enda raskere tom for penger enn hva de ville gjort ellers. Nokia har nå en kontantbeholdning på 4,9 milliarder euro, men dette kan være oppbrukt i løpet av 2013, ifølge flere analytikere.

De to ratingbyråene Standard & Poors (S&P) og Fitch har tidligere nedgradert Nokia-aksjen til "søppel", før helgen gjorde også Moody's det samme. Moody's gir nå Nokia en Ba1-rating, ned fra Baa3, noe som vil si at de mener investeringer i aksjen innebærer en betydelig finansiell risiko. Nedgraderingen innebærer også at blant annet pensjonsfond vil styre unna Nokia-aksjene.

Rundt 74 prosent av verdien til Nokia-aksjene har forduftet siden selskapet i februar i fjor annonserte at de ville satse på Windows Phone som sin primære mobilplattform.

Windows Phone-salget går for tregt

Nokias største problem er at salget av deres Windows Phone-baserte Lumia-telefoner har gått forholdsvis tregt. Samtidig synker salget av Symbian-baserte mobiltelefoner raskere enn Lumia-salget øker.

Analytikerne i Moody's uttaler ifølge Reuters at nedgraderingen av Nokia-aksjen kommer som et resultat av at det står verre til med både inntjening og pengeforbruk hos Nokia, enn det Moody's tidligere har antatt. Også andre analytikere er usikre på om Nokias snuoperasjon har kommet for sent.

– Nokias plan om å kutte flere jobber og redusere driftskostnadene er et skritt i riktig retning, men disse grepene kan ha kommet for sent, sier en analytiker i Wedbush Securities til Reuters.

Legger ned "norsk" prosjekt

Omstruktureringen i Nokia ser også ut til å få følger for Nokias såkalte Meltemi-prosjekt, som skulle være en avløser til Series 40 som brukes på Nokias billigste telefoner. Ifølge Arstechnica var utviklingsverktøyet Qt sentralt i Meltemi-strategien. Nokia overtok Qt da de kjøpte opp det norske selskapet Trolltech i 2008.

Nå legges Meltemi ned, og dermed er fremtiden for Qt i Nokia med ett mye mer usikker. Qt støttes imidlertid også av andre, og ettersom Nokia har lisensiert Qt under LGPL er det mulig for andre smarttelefonprodusenter å ta det i bruk. HP brukte Qt i WebOS og RIM benytter det som grunnlag for utviklingsverktøyet som brukes i neste generasjon Blackberry-operativsystem.

(Kilde: Reuters og Arstechnica)

annonse