Nyhet

– Ulovlig nedlasting gir dyre festivaler

Publikum har seg selv å takke, mener Bylarm-sjef.

Prisnivået på sommerens musikkfestivaler har aldri vært så høye som nå. I gjennomsnitt koster det cirka 200 kroner mer for et festivalpass ved sju av de største festivalene i landet enn for to år siden, skriver NRK.

– Platebransjen har hele tiden sagt at produktene deres koster å produsere. Til sommeren betaler festivalgjengerne dermed for den ulovlige nedlastingen, sier Bylarm-sjef Joakim Haugland til NRK.

Tilbud og etterspørsel

Festivalsjef Jørgen Roll ved Norwegian Wood hevder at prisstigningen skyldes en betydelig økning i artistenes honorar. Ifølge ham har det med tilbud og etterspørsel å gjøre.

Festivaler er nemlig populære som aldri før, og ifølge økonomiens lover går prisen opp på et produkt eller en tjeneste som øker i etterspørsel. Selv om det er mange festivaler, blir de likevel solgt ut. Øyafestivalen ble for eksempel utsolgt for ukepass allerede i februar.

Gammeldags tankegang

NRKs Asbjørn Slettemark tror prisøkningen skyldes at festivaler har blitt mer mainstream og dermed ført med seg mer krav om komfort, slik at de blir dyrere.

Når det gjelder Joakim Hauglands påstand om at festivalene har blitt rådyre på grunn av ulovlig nedlasting, er ikke Slettemark helt enig:

– Dette er et gammeldags resonnement. Akkurat nå går platebransjen ganske bra. Spesielt de store plateselskapene har begynt å tjene penger på streaming, sier Slettemark til NRK. Samtidig mener han at det er et snev av sannhet i utsagnet:

– Å kreve store konserthonorar kom i en periode man var redd for at man ikke skulle tjene penger på grunn av nedlasting av musikk. Det satt en ny standard for musikkmarkedet i Norge, og har hengt ved siden.

(Kilde: NRK)

Les også
Her raider FBI hjemmet til Megaupload-grunnleggeren
Les også
Nå er ACTA borte for godt
Les også
Rekordmange laster ned Game of Thrones
Les også
Torrentside krever penger for å fjerne ulovlig innhold
Les også
– Torrent-nedlasting øker musikksalget
Les også
Piratblokade ga rekordtrafikk
annonse