Til hovedinnhold

Dette er nytt i iOS 7

Den største oppdateringen av iOS noen gang.

Apple

- Dette er den største oppdateringen av iOS siden iPhone. Slik åpnet Apples toppsjef Tim Cook dagens presentasjon av iOS 7. Apples sjefsdesigner, Jony Ive, fulgte opp med å forklare hva som er filosofien bak den nye deisgnen - å gjøre det kompliserte enklere.

Les også: Apple frir til bedriftene med nye iOS 7 (Mobilen.no)

Ikke hjemmeskjerm med Widgets

Ved første øyekast ser menyene svært velkjent ut.Foto: Apple

Den som hadde ventet seg et mer Android-liknende grensesnitt med Widgets på hjemmeskjermene vil bli skuffet. Det visuelle inntrykket er renere enn før, med nye slanke fonter, bedre utnyttelse av skjermbredden, og utstrakt bruk av hvite bakgrunner.

Ikonene kan samles i mapper, og du kan nå fylle så mange apper du vil i hver mappe.

"3D" på menysidene

En annen nyhet du vil legge merke til er hvordan bakgrunnen flytter seg mens ikonene står stille når du beveger telefonen. På den måten får du en dybdevirkning som er ganske kul.

Ellers er tastaturer, statusskjerm og andre skjermelementer som dukker opp på skjermen gjort delvis transparente. Sammen med noen nye animasjoner gir dette et mer ryddig og helhetlig inntrykk.

Ikonene i iOS skal være helt nye, men forskjellen er ikke større enn at vi ved første øyekast ikke la merke til at de var redesignet.

Skroter den grønne spillefilten

Nettleseren har blant annet fått smartsøk.Foto: Apple

Den nye designen er gjennomført i alle deler av OS-et, fra musikk-apper til Game Center. Den grønne filten i Game Center er med andre ord historie, og vi tror ikke du kommer til å savne den.

Også i andre apper er slik staffasje ryddet av veien, til fordel for et penere og renere utseende.

HTC varsler været?

Vær-appen minner om noe vi har sett før, men den har noen tilleggsfunksjoner.Foto: Apple

Vær-applikasjonen i iOS 7 viser været med animasjoner på toppen, ikke ulikt det vi kjenner fra HTC. Du kan se værvarselet for ulike steder å sveipe fra by til by. Vil du ha mer informasjon om været ett sted, er dette tilgjengelig ved en skjermberøring.

Du kan også klype sammen skjermbildet og få en liste med værvarsler for alle byene du har lagret. Da fungerer appen samtidig som verdensklokke.

Ryddigere kalender

Ikke noe dill-dall, bare rent og ryddig.Foto: Apple

Her er også en ny kalender med hvite ark og fargemerker til. I tillegg til å kunne fargekode begivenheter omtrent som du kan i Google Calendar, så har du også en spennende kobling til telefonens kart. Legger du inn en avtale med en adresse, vil du kunne hente frem kartet på mobilen.

Kartapplikasjonen beregner reisetid til møtet, og legger reisetiden inn i kalenderen. Gjør du planleggingen på en Mac, kan du sende rute og annen informasjon direkte til mobilen.

E-post, meldingsvarsler og dagen i dag

Stryk over teksten for å rydde i postboksen.

E-postklienten har fått samme ryddige design, og du kan enkelt sveipe med fingerstrøk gjennom meldingene dine. Stryker du mot høyre over et meldingshode, dukker det opp to taster som lar deg slette, eller velge flere muligheter.

Varsel om nye meldinger kan hentes frem selv om telefonen er låst, og et sveip opp fra underkant av skjermen gir deg en hurtigvalgmeny der du kan starte og stoppe musikkspilleren. Her er også hurtigtaster for tilgang til de vanligste innstillingene, for eksempel direkte tilgang til å justere lys, skru av og på Bluetooth, og aktivere lysdioden på mobilen..

Full oversikt over dagen i dag fra nedtrekksmeny på toppen av skjermen.

Fra toppen av telefonen kan du trekke ned en "dagen i dag"-skjerm, med oversikt over ulike hendelser. Denne skjermen er delvis transparent, slik også hurtigvalgmenyen er det.

Ellers valgte Apple å fokusere på ti områder under dagens presentasjon:

Kontrollsenter

Kontrollsenteret gir deg flere nyttige snarveier.Foto: Apple

Kontrollsenteret er det vi her har omtalt som hurtigvalgmeny. Denne kan også hentes frem mens du er inne i andre applikasjoner. Det er praktisk, og sparer deg for en del tasting om du vil kontrollere musikkspilleren eller bytte fra mobilt internett til WiFi mens du surfer. Dette minner mye om det du får når du trekker ned kontrollmenyen på en Android-mobil.

Multitasking

iOS 7 har full støtte for multitasking, som betyr at du kan kjøre flere apper samtidig. Før var det bare et begrenset antall apper som hadde slik støtte. Nå får alle apper det. Samtidig har Apple lagt inn en "intelligens" som gjør at telefonen vet når du pleier å bruke de ulike appene. Basert på dette velger den når appene skal synkronisere i bakgrunnen, slik at telefonen ikke bruker mer strøm enn nødvendig.

To raske klikk på menytasten, og du får opp en oversikt over apper som kjører. Appene du vil lukke stenger du ved å trekke dem ut av lista. Lyder det kjent? Dette er samme løsning som Android-telefonene har.

Safari

Bla gjennom et ubegrenset antall faner, og bytt rekkefølge på dem om du vil.Foto: Apple

Brukere av iPhone surfer 50 prosent mer enn de som har andre smartmobiler. Det hevder i alle fall Apple, som nå kommer med en oppdatert versjon av nettleseren Safari. Blant nyhetene er en stilig måte å arrangere åpne faner på, slik at du kan bla i dem som om du blar i kartotekkort. Fanene synkroniseres på tvers av enheter, så nettsider du ikke lukket da du surfet på en iPad, vil være tilgjengelige i faneoversikten på mobilen.

Du kan sveipe gjennom nettleserhistorikken ved å bla til høyre eller venstre med fingerstrøk.

Andre nyheter i Safari er foreldrekontroll (barnefilter), og at du enklere kan samle nettsider til senere lesing. Når du leser artikler du har samlet, plasseres disse under hverandre. Dermed kommer du videre til neste artikkel når du er i bunnen av den foregående.

Airdrop

Del bilder og filmer med Airdrop.Foto: Apple

Dette er en tjeneste som erstatter Bump, der du kunne dele innhold med andre ved å føre mobilene mot hverandre. Airdrop dukker opp som et av flere alternativer for deling, slik også Facebook, e-post og andre delingstjenester gjør. Airdrop ser kompatible enheter i nærheten, så du kan velge en eller flere å dele med. Når du har valgt mottaker(e) vil den som får sendingen måtte bekrefte at han eller hun ønsker å laste denne ned.

Meldingsinnholdet overføres kryptert.

Kamera

Du kan legge til ulike filtre mens du filmer.Foto: Apple

Kameraet i iOS 7 har fått noen nye funksjoner, som at du enklere kan sveipe mellom panorama, stillbilde og videomodus. I tillegg kan du velge å ta kvadratiske bilder.

På toppen av dette kommer en rekke effekter som kan legges på i sanntid, både ved fotografering og ved filming.

Bildegalleri

Det blir lettere å finne frem i bildene du har tatt.Foto: Apple

Det gamle og nokså rotete bildegalleriet på iPhone er erstattet av et nytt galleri saom samler bildene og katalogiserer dem automatisk. Basert på tid og sted for fotograferingen, lages mapper som gjør det enklere å finne frem til bildene du vil se. Du kan også knipe sammen galleriet i to omganger. En gang, og du får oversikt over flere mapper, to ganger, og du ser alle bildene du har på mobilen.

Da skal du riktignok ha gode øyne. Men fører du fingeren over bildene dukker det opp miniatyrbilder som letter søket. Dette virker omtrent som når du flytter markøren i en tekst.

Du kan velge å dele bilder i bildestrømmer, slik at andre kan se bildene du har tatt. Det er også mulig å opprette delte bildestrømmer, så flere kan legge til bilder i samme strøm.

Smartere Siri

Siri (digitalt stemmestyrt snakkende orakel) har fått en overhaling, og kan nå også snakke med mannsstemme. Hun kan også utføre flere oppgaver, som å kontrollere funksjoner på mobilen din.

Men foreløpig er Siri ingen kløpper på norsk, til tross for at hun har fått sitt navn etter en norsk værdame.

iOS i bilen

iOS 7 skal inn i bilen din, via iPhone.Foto: Apple

Flere bilprodusenter skal ha gått sammen om å gjøre bilens underholdningssystem kompatibelt med iPhone. Du skal kunne få opp både kart og meldinger på skjermen i bilen, men best av alt - du skal kunne kontrollere alt ved hjelp av stemmen. Så gjenstår det å se om Siri skjønner trafikkspråk, som kan være både høylydt og fylt med ukvemsord.

Musikk

En helt ny musikk-app er lagt inn i iOS 7. Den er tettere integrert med iCloud og iTunes.

Apple hevder musikkspilleren i iOS 7 er den beste de noen gang har laget. Det bør den også være, for ellers kunne de jo beholdt den gamle. Den nye spilleren gir deg god oversikt over musikken fra artisten du hører på. Den er også koblet til iCloud, så du får tilgang til all musikken du har kjøpt, samme hvilken enhet du kjøpte den med.

iRadio

iTunes Radio er reklamefinansiert.

Liker du en spesiell artist? Søk opp artisten på navn, og la denne artistens musikkstil danne utgangspunktet for din private radiokanal. Du kan også velge mellom forhåndsdefinerte radiokanaler.

All musikken du har hørt på lagres i en historikk. Er det en låt du ønsker å høre flere ganger, kan du kjøpe den via iTunes.

iRadio er finansiert med reklame, men du kan også abonnere og få en reklamefri løsning.

Appstore

Det skal være lettere å finne frem til apper i Appstore. Blant annet kan du søke på apper som passer en spesiell aldersgruppe. Du kan også søke etter apper som er populære i området der du befinner deg.

En kanskje like viktig nyhet er at du nå blir kvitt det røde merket som viser hvor mange apper som trenger oppdatering. Appene oppdateres nå automatisk, og den røde boblen er historie.

Dette var de ti nyhetene Apple fokuserte på. Men listen over nye funksjoner er lenger. Hvordan det fungerer i praksis får vi vite når vi nå laster ned betaversjonen av OS-et.

Stopper tyven

En ting tar til vi likevel med her. Er du opptatt av sikkerhet, lover Apple at iOS 7 er bedre enn sine forgjengere. Blant annet vil en tyv ikke lenger kunne slette alt på telefonen og gjenopprette fabrikkinnstillinger for å kunne bruke en stjålet mobil.

Tyven må kjenne din kode for å ha mulighet for å reaktivere telefonen.

Kommer til høsten

iOS 7 er tilgjengelig for betatestere nå. Et nytt utviklerverktøy gir utviklerne tilgang på 1500 nye API-er. Det betyr at nye apper vil kunne bruke flere av funksjonene som er tilgjengelig på telefonen.Vi andre må vente til høsten, da iOS 7 høyst sannsynlig vil bli sluppet sammen med en ny versjon av iPhone.

Her kan du se Apples egen video av nye iOS 7

Se også vår liveblogg-dekning med alle nyhetene som ble lansert »

annonse