Nyhet

Sony Handycam får fullformatsbrikke

Spennende videokamera med speilrefleksegenskaper.

Sony er virkelig i slaget fortiden og har nå ikke bare sluppet nytt kompaktkamera og systemkamera med fullformatsbrikke, nå får Sonys Handycam-serie med videokameraer et nytt overhode: NEX-VG900E. Det får E-fatning og støtter A-fatning via medfølgende overgang (Se bildet under). Etter at filmfunksjon ble vanlig på speilrefleks, har vi kanskje ventet litt på å se det motsatte skje: At et videokamera skulle dukke opp med speilrefleksegenskaper. Med 24 megapikslers oppløsning fordelt utover en fullformatsbrikke, og mulighet for opptak i RAW-format (kun bilder) er dette nå virkelighet.

Les også: Sony slipper hot stuff!

Videoopptak kan selvsagt gjøres i full HD, og det med inntil 50 progressive bilder per sekund. I tillegg kan du også filme med 24 eller 25 bps. Bitraten er cirka 28 mbps (megabit/sekund) på det beste, men kan stilles lavere om ønskelig. Videoen lagres i enten MPEG4-AVC eller H.264 i AVCHD-kontainer. Lydopptak tas opp i Dolby Digital 5.1 eller 2.0: Det lagres med andre ord i AC3-format. Mikrofonen har fått navnet "Quad Capsule Spatial Array"-mikrofon og skal gi lyd av høy kvalitet i både surround og stereo.

For de filmfrelste leserne må vi nevne 2 funksjoner som antageligvis gjør etterbehandling og fargestyring av video-filene mye enklere: "Cinema Tone Gamma" og "Cinema Tone Colour" tipper vi at gir deg et flatere bilde kontrastmessig, som hjelper godt på bevaring av blant annet dynamikkomfanget under etterbehandlingen, der du kan legge kontrastkurven der det passer best for opptaket. Bildeeffekter som retro, lekekamera, soft-fokus og miniatyr-verden har du også tilgang til, de to sistnevnte kun i stillbildemodus.

Les også: Førsteinntrykk: Sony RX1

Du kan ta full kontroll over videokameraet med manuelle innstillinger om du ønsker det, eller stole på automatikken. Det har både kontrastbasert og fasedetekterende autofokus ved bruk av A-fatning-overgangen LA-EA3, selvom noen objektiver ikke støtter bruk av fasedeteksjon. Med E-fatning støttes kun kontrastbasert autofokus.

I samme slengen slipper Sony også NEX-VG30E som er omtrent som storebroren å regne, med unntak av størrelsen på bildebrikken som er av den vanlige størrelsen: APS-C. Oppløsningen her blir "bare" 16 megapiksler. Skal du bruke objektiver med A-fatning må du kjøpe adapter i tillegg: LA-EA2. Legg merke til at dette ikke er samme som den medfølgende til NEX-VG900E.
Det slutter ikke her: Et nytt objektiv spesialberegnet for filming slippes samtidig. 18-200mm f/3.5-6.3 tillater gjevn inn- og utzooming under filming via motor innebygd i objektivet. Begge videokameraene har en dedikert bryter som lar deg benytte denne motoriserte zoomen hos dette og alle andre objektiver som støtter det.

Les også: Sony frir til entusiastene

Utsalgsprisen blir for NEX-VG900E ca. 24 000 kroner, og vil være tilgjenglig i november. NEX-VG30E legger seg på 13 500 kroner, eller ca. 20 000 i kit med det nye superzoom-objektivet.

Kilde: Pressemelding Sony

annonse