Tek.no

Nyhet

EU vil ha slutt på produkter som ikke kan repareres

– Viktige komponenter bør ikke sitte fast i produktene.

iFixit
Eigil Knudsen
7 Juli 2017 06:00

Det er store forskjeller på elektroniske produkter når det gjelder hvor oppgradérbare og repareringsvennlige de er. Microsoft Surface Laptop må for eksempel skjæres opp for å kunne bytte komponenter.

Nå har EU begynt å ta på alvor det faktum at såpass mange produkter er utilgjengelige for komponentutskiftninger, melder Engadget.

I en pressemelding opplyste EU-parlamentet nylig at de ønsker å iverksette tiltak for å bidra til forbrukerprodukter som er mer holdbare og enklere å fikse og oppgradere.

Det handler vel å merke ikke om lovpålegg i denne omgang, men snarere om frivillige ordninger. Blant annet ønsker EU at produsenter skal begynne å merke produktene sine på en slik måte at forbrukerne informeres om hvor lett eller vanskelig produktet er å fikse og oppgradere.

Illustrasjonsbilde.
iFixit

Vil ha slutt på at komponenter sitter fast

Dette er som kjent noe av det samme nettsteder som iFixit gjør, med sin «reparérbarhetsskala» som brukes til å dele ut poeng til produktene.

EU ønsker blant annet at «essensielle» komponenter, slik som for eksempel batterier, ikke skal sitte fast i produkter med mindre slike designvalg er forankret i sikkerhetshensyn.

– Vi må sørge for at batterier ikke lenger limes inn i et produkt, men heller skrus fast slik at vi ikke trenger å kaste telefonen når batteriet slutter å fungere, sa en representant for EU-parlamentet i pressemeldingen. Organisasjonen viser til en rapport fra 2014 som indikerte at 77 prosent av EU-borgere heller vil fikse produktene sine enn skifte dem ut, men ofte ikke har noe valg på grunn av reparasjonskostnadene.

Det nye initiativet ble vedtatt som en resolusjon av EU-parlamentet med stort flertall, men akkurat hva slags form dette vil ta i praksis, og når, er fremdeles uvisst. Mer informasjon om hva EU har i tankene finner du på organisasjonens hjemmesider.

Microsofts nye bærbare PC er et eksempel på et produkt som er tilnærmet umulig å fikse: iFixit kalte Surface Laptop et limfylt mareritt »

Les også
EU ga Google rekordbot: Nå slår Google tilbake
Les også
EU gir Google den største boten de noensinne har gitt
Les også
– Surface Laptop er et limfylt mareritt
Les også
Apple har gjort det lettere å bytte komponenter selv i iMac
Les også
iPad er fremdeles nesten umulig å reparere
annonse

Les også