Apple letter endelig på sløret om sine selvkjørende biler

Deler omsider informasjon om forskningen sin på området.

Apple har jobbet med selvkjørende bilteknologi i lang tid, men har vært notorisk hemmelighetsfulle om satsingen sin. Nå har selskapet endelig offentliggjort informasjon om forskningen sin på dette området, melder nyhetsbyrået Reuters.

Apple publiserte nylig et forskningsdokument på nettstedet Arxiv hvor de forteller om et viktig fremskritt de har gjort med teknologi som kan brukes i selvkjørende bilteknologi – og også på andre felt.

Dokumentet beskriver en ny, intelligent programvare de kaller VoxelNet, som er en ny tilnærming til det å fange opp objekter i tredimensjonalt rom.

Apples nye teknologi skal gjøre Lidar-sensorene mye bedre. Dette er et illustrasjonsbilde fra forskningsdokumentet. Bilde: Apple

Gir bedre Lidar-sensorer

Det spesielle med VoxelNet er at den gjør den såkalte Lidar-teknologien mye mer følsom og effektiv. Lidar, som ofte brukes innen selvkjørende bilteknologi, er en type radar som bruker lasere til å registrere objekter, men på grunn av relativt lav oppløsning krever disse som regel andre sensorer i tillegg.

Den nye teknologien fra Apple skal imidlertid benytte programvare alene til å gjøre Lidar-teknologien vesentlig bedre, slik at man ikke trenger assistanse fra andre typer sensorer. Akkurat hvordan de har gjort dette er matematisk komplisert, men går i korte trekk ut på å dele punktene i 3D-rommet inn i egne tredimensjonale bildeelementer kalt «voxler» – derav navnet på løsningen.

Ifølge Apple-forskerne har teknologien gitt svært lovende resultater i tester når det gjelder å identifisere posisjonen til små objekter over lengre avstander og skjelne mellom for eksempel fotgjengere og syklister – altså kun ved hjelp av Lidar.

VoxelNet-teknologien er tiltenkt flere bruksområder, men ett av områdene som nevnes spesifikt i forskningsdokumentet fra Apple er selvkjørende biler. Når vi eventuelt får se en endelig versjon av teknologien gjenstår å se.

For flere detaljer om Apples forskning kan du sjekke ut hele forskningsdokumentet.

Apples selvkjørende bilteknologi skal ha blitt fanget på film nylig »

Les også
Denne lille dingsen skal gjøre bilene helt selvkjørende
Les også
Oslo er en av 13 europeiske byer som vil prøve ut autonome kjøretøy
Les også
Denne kolossen skal være Apples selvkjørende bilteknologi
annonse