Til hovedinnhold

AMD-eiere har fått noe å smile over

Vi falt pladask for nye Radeon Settings. Se alle de nye funksjonene her.

For et par uker siden kunne vi fortelle at AMD planla å kvitte seg med «Catalyst Control Center» og Catalyst som merkenavn i det hele tatt. Catalyst-navnet har fulgt ATI, og senere AMD i over et tiår, men verken i Tek-redaksjonen eller over hos AMD triller tårene nå som nye «Radeon Software Crimson Editon» tar over stafettpinnen.

Nå har nemlig AMD sluppet sin nye Radeon Software for nedlasting. De starter med «Crimson Edition» i år, mens en annen «rødfarge» vil overta til neste år for å markere store oppdateringer. Sentralt i AMDs nye programvarepakke står Radeon Settings, erstatteren til Catalyst Control Center som vi skal se nærmere på her.
Last ned nye Radeon Settings her »

Raskt, lett og oversiktelig

AMD bestemte seg for å starte fra «scratch» med utviklingen av Radeon Settings slik at de kunne bygge et kontrollpanel for nåtiden, her er resultatet:

Nye Radeon Settings ser moderne og innbydende ut.
Gamle Catalyst Control Center er nå pensjonist.

Vi har brukt en tidlig utgave av Radeon Settings i en tid allerede, og er svært imponerte over hva AMD har fått til med sin aller viktigste programvare. Nykommeren er Catalyst-kontrollsenterets rake motsetning, der endeløse undermenyer og valg er kokt ned til det aller mest essensielle, pakket elegant inn med fokus på skjermoppsett, grafikkvalg og styring av grafikkortet.

Som en liten bonus har det blitt raskere å installere Radeon Settings. Mens Catalyst-kontrollpanelet krevde hele syv bekreftelser for å komme i mål, krever nye Radeon Settings kun tre. Dessuten er installeringstiden redusert med omtrent 30 prosent.

Ettersom nye Radeon Settings er bygget med basis i programmeringsrammeverket Qt og ikke .Net, som tidligere, starter også Radeon Settings opp på under et sekund – selv ved første gangs kjøring.

Dette høres kanskje uvesentlig ut for mange som vel kan koste på seg å bruke noen sekunder ekstra når de en sjelden gang installerer nye drivere eller skal endre grafikkinnstillinger. Likevel er dette blant de små detaljene som heiser kvalitetsinntrykket betraktelig og er svært etterlengtet for de av oss som stadig roter rundt her inne.

Fokusert

Men, det er selvsagt ikke bare ytelsen det handler om. Omtrent umiddelbart etter at du trykker på Radeon Settings møtes du av et oversiktlig og lett kontrollpanel som innbyr til utforsking. Sentralt står «Gaming», «Video», «Display», «Eyefinity» og «System», som alle er hovedvalg med plass i toppmenyen. Mens oppdatering av drivere og valg for hvordan Radeon Settings oppfører seg finnes i bunnlinjen, skal vi her gå gjennom de viktigste elementene i Radeon Settings.

Spillprofiler

Radeon Settings finner automatisk spillene du har installert på maskinen din slik at du rett fra kontrollpanelet kan justere grafikkinnstillinger, starte spillet eller overklokke det.

Med profiler kan du stille inn grafikkdetaljer og eventuellt overklokke på per spill-basis. Neimen ikke dumt!

Spillprofiler i seg selv er ikke noe nytt, men i Radeon Settings har de faktisk blitt veldig nyttige. Ikke bare fordi du kan endre grafikkvalg som kantutjevningsteknikk og tesselereing uten å starte spillet først, men fordi du har enda kraftigere verktøy tilgjengelig på per spill-basis. Vi nevner FRTC og overklokking.

Bortkastet arbeid tjener ingen

Frame Rate Target Control, eller bare FRTC, har eksistert en stund allerede, men er løftet frem i lyset i nye Radeon Settings med tilleggstøtte for DirectX 9-titler. Og takk for det, for FRTC er faktisk en veldig spennende funksjon fordi den lar deg sette en øvre grense for hvor mange bilder grafikkortet ditt skal tegne per sekund.

Inne på profilen til et spill kan du blant annet endre grafikkdetaljer og sette en FPS-sperre som sparer deg både strømkroner og muligens også utgifter til hørselvern om grafikkortet jobber unødvendig hardt.
Her er 90 FPS satt som tak, med en medfølgende solid nedgang i strømforbruk.

Hvorfor skal man så begrense dette, spør du? Vel, dette er kanskje ikke særlig aktuelt i nyere titler, men i eldre klassikere, være seg Half Life 2 og World of Warcraft eller nye lettdrevne spill som Life is Strange og Football Manager 2016, kommer den til sin nytte.

Her kan nemlig funksjonen spare deg for mange kroner i strømutgifter, bidra til mindre støy og gi lavere varmeutvikling, helt uten å gå på akkord med bildekvaliteten eller spillflyten.

Under en demonstrasjon i Stocholm for et par uker siden fikk vi se hvordan FRTC fungerte med Half Life 2. Med funksjonen avslått produserte et Radeon R9 380X mange hundre FPS og et silkemykt bilde ettersom det var koblet til en FreeSync-skjerm. Men, ved å be kortet slutte å produsere flere bilde enn FreeSync-skjermen faktisk kunne vise, som var 144, ble strømforbruket mer enn halvert. Og det helt uten at vi merket det i form av dårligere spillopplevelse.

I sin nåværende form kan du sette FPS-lås til mellom 30- og 200 FPS.

Jobb litt ekstra her, takk!

Vi falt som nevnt «pladask» for Radeon Settings, og noe av det som virkelig overbeviste oss var den oppussede overklokkingsfunksjonen OverDrive, som nå kan lenkes opp til hvert enkelt spill. På denne måten kan du be grafikkortet om å gi ekstra gass i spesielt krevende titler, mens du kan underklokke og dermed redusere støy og energibruk i eldre spill.

Du kan overklokke på to ulike måter, med glidebryter eller i diagrammet. Du kan også sette en øvre grense for viftestøy og temperatur.

Du kan øke arbeidsfrekvensene til grafikkortet ditt enten ved å dra i en egen glidebryter eller ved å balansere ytelse og strømforbruk i et diagram. Uavhengig av dette kan du dessuten sette temperatursperrer og maksimal vifterotasjon, slik at grafikkortet ditt aldri overdøver kjøleskapet med støy eller varmer opp stua på sommeren.

Mens AMD har valgt å vise overklokking i prosent, loves vi mulighet til å se nøyaktig frekvens i Mhz senere.

I tillegg til å justere på alle innstillinger per spill, kan du selvsagt endre alle valgene globalt. Dette kan være nyttig om du for eksempel alltid vil at Vsync skal være avslått, eller at viftene på grafikkortet aldri skal overstige et visst antall RPM.

Driverforbedringer

Sammen med nye funksjoner har AMD optimalisert en rekke elementer i den nye driveren som ble sluppet samtidig med Radeon Settings. Nå kan blant annet «Shaders» kompileres ferdig og mellomlagres på harddisk til de behøves, noe som ifølge AMD vil gjøre slutt på problemet med forsinkelser, eller lag, som oppstår rett etter at du starter et spill. Mellomlagring av allerede kompilerte shadere vil være spesielt merkbart i spill med store, åpne verdner, slik som Fallout 4 og GTA5.

Mer energieffektiv

Grafikkortet vil bruke mindre strøm enn tidligere når du ser på video.

Den nye driveren er godt nytt for alle som er optatt av strømregningen. AMD mener å ha justert seg frem til betydelige energioptimaliseringer ved videovisning.

Selskapet hevder for eksempel at strømforbruket ved strømming av HD-video fra YouTube er redusert med omtrent to tredjedeler i forhold til den siste Catalyst-driveren.

Bedre oppskalering

Du får bedre oversikt over viktige innstillinger, som her, under «Display».

I tillegg til mindre mikroforsinkelser og energibesparelse ved filmvisning gir den nye driveren bedre støtte for oppskalering av FullHD-innhold til 4K-skjermer – i alle fall for deg som har et grafikkort fra Fury-serien. Med en teknikk kalt «Adaptive Directional Scaling» blir «trappetrinneffekten» mindre tydelig langs alle kanter og bildet oppleves som mykere.

Flere oppdateringer

AMD kan samtidig med lanseringen av Radeon Software fortelle at de vil oppdatere driverene sine hyppigere enn tidligere, med estimert seks hovedutgivelser per år, i tillegg til mindre oppdateringer ved store spillanseringer. Samtidig vil AMD satse på å lansere mer stabile og gjennomtestede drivere, noe som bør være mulig ettersom selskapet nå benytter seg av mange flere automatiske og manuelle tester, samt utfører testene sine på flere ulike maskinvarekonfigurasjoner før de slippes.

Om du har et AMD-kort i R7- eller R9-serien, eller et som støtter Graphics Core Next (de fleste 2-3 år gamle grafikkort fra Radeon HD 7000-serien eller senere), kan du laste ned og prøve Radeon Settings og den nye grafikkortdriveren her »

annonse