Nyhet

Og Pulitzer-prisen går til...

$10.000 tildeles to fotografer.

Den prestisjefulle Pulitzer-prisen i fotografi er igjen delt ut av det like prestisjefulle Columbia University. I kategorien feature-fotografi, ble amerikanske Craig F. Walker i Denver Post hedret for sin serie om en krigsveteran fra Irak som sliter med post traumatisk stressyndrom (PTSD). Massoud Hossaini fikk prisen i Breaking news-kategorien for sitt svært sterke bilde av en gråtende jente blant ruinene av et nylig gjennomført selvmordsangrep.

Feature
Walker fulgte 27 år gamle Brian Scott Ostrom, som tilbrakte totalt fire år i Irak, og returnerte hjem med et alvorlig tilfelle av PTSD. Fotografen har med sitt kamera fulgt Ostroms kamp for å takle hverdagen.

"Bildene gir seerne en bedre oppfatning av et nasjonalt problem", skriver juryen i sin bedømming. Blant fotografiene kan man blant annet se vegger som er slått gjennom i raseri. Bildet av en gråtende krigsveteran bak en kontorpult ble tatt mens han gikk over gamle militærpapirer og akkurat hadde fått vite at han, pågrunn av tidligere voldsanklager, hadde fått avslag på søknaden om en leilighet.

Foto: Craig F. Walker, The Denver Post.

Craig F. Walker ble også tildelt en Pulitzer-pris i 2010, da for bilder av en soldat i tenårene under en av de voldeligere periodene i Irak. Han har også gjort serier om 11. september og andre veteraner fra krigene i både Irak og Afghanistan. Du kan se alle bildene i årets serie på Pulitzers nettsider.

Breaking news
”Et hjerteknusende bilde av en jente som gråter i frykt etter et selvmordsbombeangrep i et travelt område i Kabul”, er slik juryen beskriver Massoud Hossainis vinnerbilde. Fotografiet viser usensurert den brutale virkeligheten i en by hvor bombeangrep er så hyppige at selv tilfeldige barn på gaten kan havne opp blant blodige lik. Akam har tidligere skrevet om sensurering av krigsbilder

Foto: Massoud Hossaini, Agence France-Presse.

Fotografen er selv født i Afghanistan, men flyttet tidlig til Iran hvor han blant ble interessert i fotografi for å kunne dokumentere strømmen av flyktninger som kom fra hans hjemland etter USAs inntog i 2001.

Pulitzer-prisen deles ut årlig til personer som har utmerket seg innenfor journalisme, litteratur, skuespill og musikk. Mest kjent er nok journalistprisene, særlig vinnerne av prisen for undersøkende journalistikk, som ofte for mye oppmerksomhet, av naturlige grunner. Du kan lese den fullstendige listen av årets vinnere på Pulitzers nettsider.

Kilde: Pulitzer.org>

annonse