Tek.no

Nyhet

April blir speilrefleksenes måned

Se hvilke kameraer som kommer i butikkene.

4 Apr 2012 04:11

Speilrefleks og objektiv

April er en måned som har mye spennende å by på. Og det er ingen forsinket aprilsnarr, selv om kameraprodusentenes leveringsdatoer ikke alltid kan tas på alvor. Både Canon og Nikon har hatt vel optimistiske lanseringsdatoer med sine nye toppmodeller, men vi håper Akams lesere slipper å sjekke postkassa daglig i flere uker før kameraene dukker opp. I månedens artikkel har vi med noen kameraer som klarte å snike seg ut til butikkhyllene helt i slutten av mars, men når så få eiere har fått gleden av å få pakken i hånda og med lange leveringskøer, er det på sin plass å inkludere dem.

Nyhetene med størst siklefaktor er utvilsomt Canon EOS 5D Mark III og Nikon D800. I tillegg kommer et råskinn av et minnekort fra Lexar, samt et objektiv fra Sony i 100.000 kroner-klassen. April blir fint.

Canon EOS 5D Mark III

Det nye fullformatskameraet fra Canon får æren av å åpne ballet, da noen av dere fikk kameraet på døra seint i mars. I forhold til 5D Mark II har Canon økt oppløsningen på 5D Mark III et lite hakk opp til 22,3 megapiksler. Det er ikke der den største forandringen ligger, men i hastigheten til kameraet. Sammenlignet med forgjengeren framstår 5D Mark III som en sprinter, med mulighet til å ta seks bilder i sekundet og et autofokussystem som teller hele 61 punkter.

Høyeste ISO-verdi er nå 102.400. I tillegg har kameraet nå 100% søkerdekning og forbedringer på videofronten, blant annet egen inngang til hodetelefoner. Første parti kom helt i slutten av mars, og er allerede mer eller mindre borte fra butikkhyllene. Hvis du ikke vil vente ytterligere på at prisene synker vil kjøpet gjøre et solid innhogg i lommeboka di. Kameraet koster nemlig omtrent 27.000 kr i skrivende stund.

Nikon D800 og D800E

Nikons flaggskip hva høy oppløsning gjelder er selvsagt Nikon D800 - og skal for fullt gjøre sitt inntog i butikkene i løpet av april. Kameraet er utstyrt med hele 36 megapiksler på en fullformatbrikke, og som ikke det var nok vil Nikon slippe en alternativ modell kalt D800E uten anti-aliasing-filter - som skal gjøre bildene enda skarpere. Opptakshastigheten er fire bilder i sekundet på fullformat, mot seks bilder i sekundet hvis du velger å croppe inn til DX-format.

Det er ingen tvil om at kameraets største salgsargument er den enorme oppløsningen, men 36 megapiksler er ikke for alle. Kameraet skulle i utgangspunktet komme i midten av mars, men det er først i april at kameraet for alvor gjør sitt inntog i butikkhyllene. D800 vil koste rundt 24.000 kr, mens D800E vil være hakket dyrere med en pris på nesten 27.000 kr, etter en justering fra Nikons side.

Canon EOS 60Da

En av kameranyhetene nærmest aprilsnarr både i tid og sannsynlighet må sies å være Canons 60Da. På så godt som alle måter er kameraet identisk med sin mer kjente navnebror Canon EOS 60D, som vi både har skrevet om og testet tidligere. Det eneste punktet hvor de er ulike, er i filteret som sitter over selve bildebrikken. I vanlige kameraer filtreres infrarødt lys bort før det når selve bildebrikken, for å unngå at det skal påvirke fargegjengivelsen på uønsket vis. I Canon EOS 60Da og tilsvarende kameraer, er imidlertid dette filteret endret for å slippe gjennom mer infrarødt lys av en spesiell type kjent som hydrogen alpha.

Canon EOS 60Da blir tilgjengelig i Norge i april, til en veiledende pris på 11.990 kroner. Til sammenligning fikk Canon EOS 60D en veiledende pris på 9.999 kroner ved lansering.

Sony SLT-A57

Sony A57 erstatter den mildt sagt aldrende A55. Nyheten har som sine storebrødre A77 og A65 halvgjennomtrengelig speil, som gjør at kameraet kan benytte seg av fasebasert autofokus. Ulempen med denne teknologien er at det blir for lite lys til en optisk søker, og man må derfor nøye seg med en elektronisk søker istedenfor. På Sony A57 sitter det en elektronisk søker som dekker 100 prosent, og som har en oppløsning på 1.440.000 punkter.

Kameraet har fått en bildebrikke med oppløsning på 16,3 megapiksler. Den nye modellen er også av det realtivt raske slaget, og tilbyr en opptakshastighet på 12 bilder i sekundet. Kameraet kan selvsagt også filme i full-HD, med opptakshastighet på inntil 50 bilder i sekundet. Sony SLT-A57 får en veiledende pris på 6300 kr.

Sony SAL 500mm f/4.0 G

Dette er Sonys dyreste og største objektive noensinne. Etter sigende skal prisen ligge på rundt €13.000, eller litt under 100.000 kr etter dagens kurs. Blenderen blir som navnet antyder f/4, og kombinert med brennvidden har man det hittil råeste safariobjektivet i Sonys objektivportefølje. Det vil si, dersom man har bil, da. Herligheten veier nemlig tett innpå 3,5 kilo, og det kan man fort bli sliten av å holde på strak arm i noen timer. Nærgrensen er på fire meter, og autofokussystemet skal være nyutviklet. Men ikke forvent å se det i butikkhyllene; objektivet bygges nemlig kun på bestilling.

På neste side kan du lese om kameraer med opptil 30x zoom, samt det råeste CF-kortet på markedet.

Les også