Til hovedinnhold

April blir speilrefleksenes måned

Se hvilke kameraer som kommer i butikkene.

Speilrefleks og objektiv

April er en måned som har mye spennende å by på. Og det er ingen forsinket aprilsnarr, selv om kameraprodusentenes leveringsdatoer ikke alltid kan tas på alvor. Både Canon og Nikon har hatt vel optimistiske lanseringsdatoer med sine nye toppmodeller, men vi håper Akams lesere slipper å sjekke postkassa daglig i flere uker før kameraene dukker opp. I månedens artikkel har vi med noen kameraer som klarte å snike seg ut til butikkhyllene helt i slutten av mars, men når så få eiere har fått gleden av å få pakken i hånda og med lange leveringskøer, er det på sin plass å inkludere dem.

Nyhetene med størst siklefaktor er utvilsomt Canon EOS 5D Mark III og Nikon D800. I tillegg kommer et råskinn av et minnekort fra Lexar, samt et objektiv fra Sony i 100.000 kroner-klassen. April blir fint.

Canon EOS 5D Mark III

Det nye fullformatskameraet fra Canon får æren av å åpne ballet, da noen av dere fikk kameraet på døra seint i mars. I forhold til 5D Mark II har Canon økt oppløsningen på 5D Mark III et lite hakk opp til 22,3 megapiksler. Det er ikke der den største forandringen ligger, men i hastigheten til kameraet. Sammenlignet med forgjengeren framstår 5D Mark III som en sprinter, med mulighet til å ta seks bilder i sekundet og et autofokussystem som teller hele 61 punkter.

Høyeste ISO-verdi er nå 102.400. I tillegg har kameraet nå 100% søkerdekning og forbedringer på videofronten, blant annet egen inngang til hodetelefoner. Første parti kom helt i slutten av mars, og er allerede mer eller mindre borte fra butikkhyllene. Hvis du ikke vil vente ytterligere på at prisene synker vil kjøpet gjøre et solid innhogg i lommeboka di. Kameraet koster nemlig omtrent 27.000 kr i skrivende stund.

Nikon D800 og D800E

Nikons flaggskip hva høy oppløsning gjelder er selvsagt Nikon D800 - og skal for fullt gjøre sitt inntog i butikkene i løpet av april. Kameraet er utstyrt med hele 36 megapiksler på en fullformatbrikke, og som ikke det var nok vil Nikon slippe en alternativ modell kalt D800E uten anti-aliasing-filter - som skal gjøre bildene enda skarpere. Opptakshastigheten er fire bilder i sekundet på fullformat, mot seks bilder i sekundet hvis du velger å croppe inn til DX-format.

Det er ingen tvil om at kameraets største salgsargument er den enorme oppløsningen, men 36 megapiksler er ikke for alle. Kameraet skulle i utgangspunktet komme i midten av mars, men det er først i april at kameraet for alvor gjør sitt inntog i butikkhyllene. D800 vil koste rundt 24.000 kr, mens D800E vil være hakket dyrere med en pris på nesten 27.000 kr, etter en justering fra Nikons side.

Canon EOS 60Da

En av kameranyhetene nærmest aprilsnarr både i tid og sannsynlighet må sies å være Canons 60Da. På så godt som alle måter er kameraet identisk med sin mer kjente navnebror Canon EOS 60D, som vi både har skrevet om og testet tidligere. Det eneste punktet hvor de er ulike, er i filteret som sitter over selve bildebrikken. I vanlige kameraer filtreres infrarødt lys bort før det når selve bildebrikken, for å unngå at det skal påvirke fargegjengivelsen på uønsket vis. I Canon EOS 60Da og tilsvarende kameraer, er imidlertid dette filteret endret for å slippe gjennom mer infrarødt lys av en spesiell type kjent som hydrogen alpha.

Canon EOS 60Da blir tilgjengelig i Norge i april, til en veiledende pris på 11.990 kroner. Til sammenligning fikk Canon EOS 60D en veiledende pris på 9.999 kroner ved lansering.

Sony SLT-A57

Sony A57 erstatter den mildt sagt aldrende A55. Nyheten har som sine storebrødre A77 og A65 halvgjennomtrengelig speil, som gjør at kameraet kan benytte seg av fasebasert autofokus. Ulempen med denne teknologien er at det blir for lite lys til en optisk søker, og man må derfor nøye seg med en elektronisk søker istedenfor. På Sony A57 sitter det en elektronisk søker som dekker 100 prosent, og som har en oppløsning på 1.440.000 punkter.

Kameraet har fått en bildebrikke med oppløsning på 16,3 megapiksler. Den nye modellen er også av det realtivt raske slaget, og tilbyr en opptakshastighet på 12 bilder i sekundet. Kameraet kan selvsagt også filme i full-HD, med opptakshastighet på inntil 50 bilder i sekundet. Sony SLT-A57 får en veiledende pris på 6300 kr.

Sony SAL 500mm f/4.0 G

Dette er Sonys dyreste og største objektive noensinne. Etter sigende skal prisen ligge på rundt €13.000, eller litt under 100.000 kr etter dagens kurs. Blenderen blir som navnet antyder f/4, og kombinert med brennvidden har man det hittil råeste safariobjektivet i Sonys objektivportefølje. Det vil si, dersom man har bil, da. Herligheten veier nemlig tett innpå 3,5 kilo, og det kan man fort bli sliten av å holde på strak arm i noen timer. Nærgrensen er på fire meter, og autofokussystemet skal være nyutviklet. Men ikke forvent å se det i butikkhyllene; objektivet bygges nemlig kun på bestilling.

På neste side kan du lese om kameraer med opptil 30x zoom, samt det råeste CF-kortet på markedet.

Kompaktkamera og tilbehør

Lexar CompactFlash Professional 1000x 128GB

Vi tror ikke vi tar oss vann over hodet når vi sier at dette kortet er unikt, på papiret i hvert fall. Fra før er 16, 32 og 64GB-versjonene på markedet, men i april kommer Lexars monster på banen. Kortene i 1000x-serien skal ha en lesehastighet på hele 150 MB/s, noe som ikke akkurat gjør disse kortene til en flaskehals i systemet ditt - det er nemlig verdens raskeste CF-kort. Prisen? Vel, det finnes ikke flust av minnekort på markedet som er dyrere. Mellom 6-7.000 kr må du ut med for Lexars luksuskort.

Fujifilm FinePix HS30 EXR

Dette er et kamera for deg som liker masse zoom. Med hele 30x zoom som dekker det enorme området fra 24-720 mm er det liten fare for at du mister et potensielt motiv på grunn av for lite zoom. Lysstyrken er på f/2.8-5.6, og kameraet har en bakbelyst CMOS-brikke på 16 megapiksler. Den tre tommer store skjermen har 460.000 punkter og er vippbar. Søkeren har blitt kraftig forbedret og har nå en oppløsning på 920.000 punkter, mot HS20 EXR som bare hadde rundt 200.000. Fujifilm FinePix HS30 EXR kommer i april og vil koste 3700,-.

Sony Cyber-shot DSC-HX200V og HX20V

April er tydeligvis superzoomenes måned, for Sony er med på festen og slipper to kompakte superzoomer. Det er snakk om HX200V og lillebror HX20V, som har henholdsvis 30x og 20x zoom. Storebror dekker et brennviddeområde tilsvarende 27-810 mm, og har i likhet med Fujifilms HS30 EXR en lysstyrke på f/2.8-5.6. HX20V er lillebror både i fysisk og ytelsesmessig forstand, med 25-500 mm og lysstyrke på f/3.2-5.8. De to modellene har samme CMOS-bildebrikke og tre tommer stor skjerm med 921.000 punkter. Med HX20V er du pent nødt til å bruke skjermen for å komponere bildene, mens HX200V også er utstyrt med en elektronisk søker med 201.000 punkter. HX20V får en pris på rundt 3400 kr, mens storebror HX200V er rundt 500 kr dyrere.

Her finner du produktene som kom i butikken forrige månedd

annonse