Nyhet

Ny teknikk kan gjøre alle flater berøringsfølsomme

– Tegn skisser eller spill på veggene dine.

En ny oppfinnelse kan gjøre den ubrukelige, tomme veggen din nyttig. Ved å bruke den som en trykkfølsom skjerm åpner det seg en verden av muligheter, skal vi tro forskerne bak oppfinnelsen som faktisk gjør dette mulig.

Ikke bare vegger, men alle større flater av tre, metall, glass og til og med plastikk, kan enkelt og kostnadseffektivt gjøres om til trykkfølsomme skjermer. Forskere ved Carnegie Mellon University i USA har allerede demonstrert én teknikk, men de er ikke alene.

Professor Andy Khong ved NTU er lederen for et nytt, lignende prosjekt. Ifølge ham har oppfinnelsen deres allerede bevist sin nytte, da teamet hans vant en pris for «årets ingeniørarbeid» ved en tidligere anledning.

– Med systemet vi har utviklet kan du i fremtiden spille dataspill og tegne skisser på vegger eller vinduer, siden nesten alle flater kan gjøres trykksensitive, forteller Khong til Cellular News.

Utnytter vibrasjonsbølger

Det tverrfaglige forskningsprosjektet STATINA, som står for «tale, berøring og akustisk materielt grensesnitt for neste generasjons applikasjoner», utnytter prinsipper om vibrasjonsbølger som forplanter seg i et solid underlag.

Billige vibrasjonssensorer og en spesialutviklet algoritme lar systemet finne ut hvor du trykker på ulike overflater. Om systemet også utstyres med et eller flere webkameraer, kan flere fingerbevegelser spores, og man oppnår flerberøring.

Lydbølger forplanter seg gjennom ulike materialer med en bestemt hastighet. Dermed er det mulig å fastslå hvor en berøring fant sted, basert på tidspunktet som hver av de påkrevde sensorene fanger opp vibrasjonsbølgen etter trykket ditt.

Teknologien har vert under utvikling i fire år, men nå jobber Khong og teamet hans med å kommersialisere oppfinnelsen. Den forbrukervennlige utgaven blir mer kompakt og skal kunne spore flere fingre og pekepenner samtidig ved hjelp av optiske kameraer.

Denne karen bryr seg ikke om veggen i det hele tatt, og styrer PC-en gjennom den >>

(Kilde: NTU via Cellular-News)

Les også
Han revolusjonerte måten vi bruker PC-en på
Les også
Nå vil Microsoft sende digital informasjon «gjennom kroppen»
Les også
Han styrer PC-en gjennom veggen – med Wi-Fi
Les også
Denne drakta lar deg føle spillet på kroppen
Les også
Styr PC-en med fingeren
annonse