Nyhet

Ny teknologi kan gi bedre bilder i dårlig lys

Panasonic vil utnytte alt lyset, ikke bare litt av det

Panasonic har annonsert at de jobber med en ny type brikketeknologi som utnytter tilnærmet alt lys som når bildebrikken, i stedet for å forkaste omkring halvparten av det som de fleste konvensjonelle bildebrikker gjør i dag.

Dersom de får til dette, kan det bety bedre bilder i dårlig lys, med mindre bildestøy og bedre detaljoppløsning uten at det stiller ytterligere krav til optikkens kvalitet eller størrelsen på bildebrikken.

"Forkaster" halvparten av lyset
En bildebrikke vet i utgangspunktet ikke hva farger er for noe, og for å finne ut hvilken piksel som skal ha hvilken farge benytter de fleste bildebrikker et såkalt Bayer-filter. I et slikt filter er annen hver pikselsensor dekket av et grønt filter, mens de resterende er dekket av enten et rødt eller et blått filter. Fra dette kan kameraets prosessor regne seg frem til hvordan fargene skal være, men denne metoden er ikke uten ulemper. For det første må kameraet i denne prosessen også titte på og vurdere pikslene ved siden av, og ta dem med i betraktningen, noe som går bittelitt ut over skarpheten i bildet. For det andre vil opptil halvparten av lyset som treffer en pikselsensor filtreres bort og forkastes. Grønt lys som treffer en sensor med blått filter vil ikke utnyttes, for eksempel, og dette er på sett og vis sløseri med lys som man i mange situasjoner ønsker å utnytte så mye som mulig av.

Les også: Vi går i dybden på Fujifilm X-Pro1

Øverst et diagram som viser hvordan Panasonic tenker seg at dette skal funke.
Nederst et simulert bilde som viser forskjellen.Foto: Panasonic

Splitter lyset og utnytter alt
Panasonic tenker derfor å la bildebrikkene finne ut av fargene på en annen måte, hvor nesten alt lys som treffer brikken blir utnyttet.

I stedet for å filtrere bort noe lys tenker Panasonic å bruke en type mikroprismer som splitter lyset opp i enkeltfarger slik at ensfarget lys fra omkringliggende piksler kan samles og sendes til en og samme piksel. I teorien vil dette kunne gi mindre bildestøy i dårlig lys, og dermed bedre bildekvalitet.

Det synes imidlertid som man fremdeles må ty til en del utregninger som vil gå ut over skarpheten, så akkurat dette problemet later ennå ikke til å være løst - i alle fall ikke med denne teknologien.

Teknikken har imidlertid flere andre fordeler, som at den kan benyttes på alle de vanlige typene av bildebrikke, både CCD og CMOS, i tillegg til at den kan implementeres med eksisterende produksjonsteknikker.

Lignende, men ikke helt
De eneste som den dag i dag gjør noe lignende dette er Foveon, som lager bildebrikkene som sitter i Sigmas kameraer. Dette er en lagdelt brikke, noe som gjør den i stand til å oppfatte lys med ulike bølgelengder - i praksis farger - etter hvor dypt ned i brikken det trenger. Teknologien er lovende og interessant, men ikke uten problemer. For det første er det bare Foveon som driver utviklingen fremover, noe som gjør at den ikke helt klarer å holde følge med annen og mer tradisjonell brikketeknologi. For det andre krever det mye prosessering av data før det blir et brukbart bilde av det, noe som krever heftig maskinvare i kameraet, som igjen reduserer batterilevetiden til det latterlige. Det gjør også kameraene ganske trege, og man skal ikke lenger enn til temmelig moderate ISO-verdier før bildekvaliteten blir vesentlig redusert av kraftig bildestøy.

Les også: 11 geniale påfunn

Kilde:
Panasonic

Les også
Grafén kan gjøre bildebrikken tusen ganger mer lysfølsom
annonse