Til hovedinnhold

Microsoft varsler nye Windows-telefoner fra HTC

Får operativsystemet endelig litt mer oppmerksomhet utenfor Lumia-gjerdet?

Espen Irwing Swang, Mobilen.no
Nokia har så langt vært den klart viktigste Windows Phone-produsenten. Spesielt de rimelige modellene har gjort suksess flere steder.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no

Gjennom hele Windows Phones levetid har det gått litt i rykk og napp med fysiske enheter. Både HTC, Samsung og LG har hatt Windows-telefoner i butikkhyllene, men det har gått lenge mellom hver oppdatering. Det er egentlig bare Nokia, nå del av Microsoft, som har sluppet Windows-telefoner på løpende bånd. Ifølge Cnet.com har Microsoft varslet at de nå har noe på gang sammen med HTC.

– Jeg skulle gjerne kommet med nyheter her hvis jeg kunne. I stedet vil jeg bare si at Microsoft fortsetter å ha et godt forhold til HTC. Nye ting er på vei, så gled dere, sa Microsofts Nick Park under årets Computex-messe i Taipei.

Park er visepresident for partnerskap med maskinvareprodusenter hos Microsoft, og burde dermed ha en viss oversikt over hva de forskjellige produsentene holder på med.

Nokia har så langt vært den klart viktigste Windows Phone-produsenten. Spesielt de rimelige modellene har gjort suksess flere steder.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no
Samsungs Ativ SE ble lansert i april, og er blant annet adressert til den amerikanske operatøren Verizon.Foto: Samsung
LG ble med på Windows Phone-laget på nytt igjen tidligere i år. Her er LG Optimus 7, en av de første Windows Phone-mobilene på markedet.Foto: Mobilen.no

Foreløpig satses det ikke

HTC har ikke sluppet en Windows-basert telefon siden Windows Phone 8X, en modell som ble sluppet på høsten i 2012. Det begynner å nærme seg to år siden. Det går rykter om at en modell ved navn HTC W8 er på vei.

Samsung og LG har så langt vært blant Windows Phone-produsentene, men også derfra kommer det forholdsvis sjelden nye modeller. Samsung har riktig nok oppdatert Ativ-serien sin årlig, men vi har foreløpig ikke sett noe til hverken Ativ S Neo, eller Ativ SE her på berget.

Nye enheter fra LG og Sony?

LG har i praksis ikke noe Windows Phone-utvalg i dag. Forrige gang de var på banen sammen med Microsoft var i 2011. Det ryktes at en ny modell er på vei. Flere navn har svirret, deriblant LG Fantasy E740 og LG Uni8. Foreløpig er ingenting bekreftet.

Selskapet er likevel med i dansen fortsatt, og ble offentliggjort som ny Windows Phone-partner under årets Mobile World Congress i februar.

Sony har så langt ikke laget telefoner basert på Windows Phone-plattformen, mender holdes døra på gløtt, og selskapet har bekreftet at de er i samtaler med Microsoft.

Kryper sakte oppover statistikken

Analysehuset IDCs nyeste tall forteller at Microsoft og Windows Phone i år vil ha en markedsandel på 3,5 prosent av det globale markedet. Om fire år, i 2018, vil operativsystemet nå 6,4 prosent markedsandel ifølge IDC.

I løpet av de årene er det ventet at salget av Windows Phone vil øke med 28,1 prosent i året. Selv om det høres forholdsvis raskt ut, går det altså ganske sakte når utgangspunket er magert.

Det er ventet at 43 millioner Windows-telefoner blir solgt i løpet av året. Dette vil øke på til 65,9 millioner i løpet av neste år.

Like fullt trekker IDC frem at det er noe usikkerhet rundt hvordan overtakelsen av Nokia vil påvirke regnestykket. De ser det som positivt at Microsoft annonserte nye partnere under årets Build-konferanse i begynnelsen av april.

Selv om den globale markedsandelen stiger med sneglefart, har Microsoft gjort seg bemerket i en rekke steder allerede, og Microsoft hevder selv at de er større enn Apples iOS i fjorten markeder.

(Kilder: cnet.com, bgr.com, neowin.net)

Mer om
annonse