Til hovedinnhold

Vil lage teknologispekkede veier av solpaneler

Spenstig konsept gjorde braksuksess på finansieringsnettsted.

Indiegogo

Teknologi kan som kjent brukes til så mangt, ikke minst til å utvikle nye og renere energikilder. I så måte er solcellepaneler en teknologi som har eksistert ganske lenge, men som kanskje nå vil få et kraftig oppsving når det gjelder utbredelse.

For en tid tilbake lanserte nemlig det amerikanske ekteparet Scott og Julie Brusaw et nytt og svært ambisiøst konsept på finansieringsnettstedet Indiegogo kalt «Solar Roadways». Dette er i korte trekk en teknologi som skal gjøre det mulig å erstatte asfalt med solcellepaneler.

Solar Roadways er et modulært panelsystem som benytter seg av en tykk og meget slitesterk glassoverflate som slipper gjennom sollyset til selve cellene under. Ifølge utviklerne skal dette glasset tåle en vekt på opptil 113 tonn, og kan dermed blant annet bære tunge trailere på motorveier.

Kan få flere bruksområder

I tillegg til å potensielt produsere store mengder ren energi kan panelene ifølge oppfinnerne også brukes til å inkorporere LED-lys i glasset som kan brukes som oppmerking på veiene, og varmeelementer som kan smelte bort snø og is.

Glassplatene som brukes er solide saker.

Det kan også bli mulig å bruke panelene til å lade el-biler på parkeringsplasser, eller eventuelt lade bilene ved hjelp av trådløs induksjonslading mens man kjører.

Teoretisk kan panelene attpåtil inngå i et slags «smart» nettverk, hvor veiene for eksempel kan kommunisere med kjøretøyet via en nettsky. Det er kanskje ikke helt utenkelig at dette i så fall på en eller annen måte kan kombineres med Googles selvkjørende biler.

Fikk inn over det dobbelte av finansieringsmålet

Det er selvsagt veldig mye som må på plass før Solar Roadways-konseptet eventuelt blir en realitet, og det møter allerede en god del kritikk, men systemet er visstnok grundig testet og bekreftet å fungere, og ifølge utviklerne har konseptet allerede mange potensielle kunder.

Scott og Julie Brusaw har mottatt finansiell støtte fra amerikanske myndigheter under utviklingen, men for å komme i gang med produksjon la de altså prosjektet ut på Indiegogo, hvor de ba om én million dollar. Innsamlingen ble avsluttet fredag 20. juni, og da var den endelige summen kommet opp i hele 2,2 millioner dollar.

Mer informasjon finner du i beskrivelsen av prosjektet hos Indiegogo.

Google er blant dem som er interessert i Solar Roadways: De selvkjørende bilene deres kan nå takle travle bymiljøer »

Mer om
annonse