Til hovedinnhold

– Noen har ikke forklart ham hvordan Google behandler data

Sjefene i Apple og Google i ordkrig etter nakensaken.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no / Frederic Legrand, Shutterstock.com

Etter den store nakenbildeskandalen for en måneds tid siden, hvor flere hundre private bilder ble stjålet fra iCloud-kontoene til en rekke kjendiser og lekket på nett, har Apple fått gjennomgå for det som ble oppfattet som manglende sikkerhet.

Som et slags svar på denne kritikken la Apple-toppsjef Tim Cook ut et åpent brev, hvor han skryter kraftig av Apples personvernsregler. Cook kommer imidlertid også med noe som lett kan tolkes som et dårlig skjult stikk til Google – og nå slår Google-sjef Eric Schmidt tilbake.

– Du er ikke kunden, du er produktet

Ved siden av lovprisning av Apples egne personvernsrutiner, samt en nokså uprovosert kommentar om at Apple aldri har arbeidet med noen lands myndigheter for å lage bakdører inn i deres tjenester, var det særlig denne delen av brevet som skilte seg ut:

sitat"For noen år siden begynte brukere av Internett-tjenester å innse at hvis en tjeneste på nett er gratis er du ikke kunden. Da er du produktet. Men i Apple tror vi at en fabelaktig kundeopplevelse ikke burde gå på bekostning av privatlivet ditt.Vår forretningsmodell er veldig enkel: Vi selger flotte produkter. Vi bygger ikke opp en profil basert på innholdet i e-posten din eller surfevanene dine for å selge dette til annonsører.Vi tjener ikke penger på det du lagrer på din iPhone eller i din iCloud. Og vi leser ikke e-posten eller meldingene dine for å få informasjon om hvordan vi kan vise deg reklame. Vår programvare og våre tjenester er designet for å gjøre enhetene våre bedre. Enkelt og greit."

Det er denne biten av brevet som Google-sjefen altså reagerer på, og i et intervju med CNN Money fastholder han at Google er en ledestjerne innen datasikkerhet. Han mener også at enhver påstand om noe annet, slik som brevet fra Cook, er feil.

– Noen har ikke briefet ham skikkelig om Googles retningslinjer, og det er jo trist for ham, kommenterer Schmidt som svar på hvorvidt Apple er bedre på personvern enn Google.

– Apple tar innpå, og det er jo fint

I intervjuet med CNN Money sier Schmidt rett ut at Google alltid har vært flinkest i klassen når det gjelder sikkerhet og kryptering – samt at Cook rett og slett er på villspor.

– Våre systemer er langt sikrere og bedre kryptert enn noen andres, inkludert Apple. Nå tar Apple innpå, og det er jo fint. Men bortsett fra at vi viser reklame i Gmail, noe vi har gjort i et tiår uten å bruke informasjonen derfra til noe, så gjør vi faktisk ingen av de tingene som Cook insinuerer at vi gjør, forteller Schmidt.

Han avfeier også påstander som Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har fremsatt, om at Google og etterretningsbyrået NSA har den samme forretningsmodellen, ved å peke på at NSA ikke har noen forretningsmodell – og ber Assange gjøre mer gravearbeid fra ambassaden hvor han sitter skjult.

Nakenskandalen rammer likevel Google – men ikke på grunn av personvern:
Google kan bli saksøkt for over 600 millioner kroner på grunn av bildene »

(Kilder: Apple, CNN Money, via AppleInsider)

annonse