Denne norske ferjen er verdens første med null utslipp
El-ferjen «Ampere» ble nylig døpt i Hardangerfjorden.
Maritim sektor er som kjent et av de områdene hvor Norge utmerker seg, og nå har norske aktører arbeidet med utviklingen av en ganske unik farkost som snart skal innta farvannene.
Fartøyet det er snakk om er av modellen «ZeroCat» og er bygget av skipsverftet Fjellstrand AS. Det spesielle med ZeroCat er at det bruker lithium-ionbatterier som energikilde, noe som skal gjøre det til verdens første nullutslippsskip.
Døpt til «Ampere»
Som Teknisk Ukeblad rapporterte i september har skipet fått det passende navnet «Ampere», og nå har skipet også fått sin offisielle dåp. Dåpen fant sted torsdag den 23. oktober og ble utført av næringsminister Monica Mæland ved Fjellstrand-verftet i Hardangerfjorden.
Det er rederiet Norled som skal drive ferjen, etter at rederiet vant anbudsrunden og inngikk kontrakt med Fjellstrand allerede i november 2012. Ferjen skal gå i rute mellom Lavik og Oppedal i Sogn og Fjordane fra 1. januar neste år, og driftskontrakten gjelder for 10 år.
Det utslippsløse ZeroCat-fartøyet har plass til 120 biler og 360 passasjerer. Det måler 80,8 meter x 20,8 meter, og hastigheten vil ligge på rundt 10 knop. Siden ferjen kun drives av batteriet er lavt energiforbruk helt essensielt, og derfor er hele ferjen konstruert for lavest mulig forbruk i alle ledd.
Batteripakke på 10 tonn
I praksis betyr dette blant annet at fartøyet er bygget av aluminium og at det har et katamaran-skrog. Ellers har varmegjenvinning og reduksjon av effekttap et stort fokus, og alle fremdriftsanlegget skal være optimalisert for høyest mulig virkningsgrad.
Når det gjelder selve batteriene kan Teknisk Ukeblad melde at ferjen har en batteripakke på 10 tonn på til sammen 1000 kWh. Pakken er fordelt på to separate rom i hver skrogende og består til sammen av 80 moduler.
Seilingtiden på ruten som ferjen skal kjøre er på 20 minutter, og batteriene skal lades i løpet av de 10 minuttene ferjen ligger i havn mens fartøyet lastes og losses. Mer informasjon finner du på Fjellstrands nettsider.
Også på land skjer det spennende ting innen transport: Selvkjørende biler kan komme raskere enn du tror (Ekstra) »