Til hovedinnhold

Din neste Audi vil kanskje kjøre på «e-bensin»

– Første gang vi har klart å produsere ekte bensin av planter.

Audi/YouTube

Utslipp fra diesel- og bensindrevne biler har etter alt å dømme allerede gjort katastrofal og uopprettelig skade på miljøet. De siste par årene har derfor stadig flere fått øynene opp for at vi trenger «grønnere» drivstoffløsninger.

Til nå har nok elektriske motorer fremstått som den beste fremtidsløsningen på problemet. En ulempe med biler som går på strøm er imidlertid at elektrisiteten i mange deler av verden blir skapt ved hjelp av ikke-fornybare kilder, som olje, gass og kull.

Nå har derimot Audi presentert en alternativ løsning, melder Gizmag.com. Den tyske bilprodusenten har angivelig klart å fremstille syntetisk, men fullverdig, 100 oktans bensin fra planterester. De kaller det «e-bensin».

Senest i forrige måned kunne Audi meddele at de hadde klart å lage «e-diesel» av luft og vann, som ditto skulle være et fullverdig alternativ til diesel. Det betyr at de nå skal ha muligheten til å lage miljøvennlige alternativer til både bensin og diesel.

– Historisk øyeblikk!

Audis nye e-bensin er produsert av deres franske partner, Global Bioenergies. De har klart å lage isobutangass ut av fermentert sukkerholdig biomasse (eksempelvis glukose fra mais), og deretter raffinert det til en trykkholdig gass. Etterpå har de klart å omdanne gassen til en stabil væske, som igjen har blitt foredlet til isooktan-drivstoff. Resultatet ble en ren, 100 oktans bensin, som Audi nå skal teste på sine biler.

– For meg er dette et historisk øyeblikk. Dette er første gang vi har klart å produsere ekte bensin av planter, sier administrerende direktør Marc Delcourt i Global Bioenergies.

I motsetning til Audis «e-diesel», som ikke vil komme på markedet på en god stund, sier Delcourt at han tror denne typen typen bensin blir å finne å bilene våre innen kort tid. Dessverre sier han ingenting om den nye plante-bensinen vil bli rimeligere enn vanlig bensin. Se Delcourt forklare prosessen i detalj i denne videoen:

Her bruker de en helt annen metode:
Audis e-diesel er laget av luft og vann »

(Kilde: Gizmag.com, YouTube)

annonse